Ze jammeren. Onproductieve mensen op de werkvloer hebben voor alles een uitvlucht. Dit zijn maar een paar van de zinnen die ze gebruiken om het probleem te mijden. Als je deze hoort, neem dan een corrigerende actie om dit recht te trekken.
10 eigenschappen van onproductieve mensen
- Ik ben overwerkt – Deze hoor je zeer vaak, mensen hebben het altijd druk. Al was het maar omdat dit bij het beeld hoort van een goede werker, druk bezig zijn. We hebben het echter allemaal druk. We zijn een overwerkte generatie. Instant toegang tot email en je browser maakt dat werk maar 1 klik ver is. Wat onderscheid het kaf van het koren? Productieve mensen staan niet stil bij het probleem, ze gaan aan het werk.
- Dat is mijn taak niet – Het is één van de regels van timemanagement die ik zelf wel eens durf aanhalen. Je spaart tijd door niet het werk van iemand anders, iemand niet-productief, te doen. Het is echter opvallend dat het vooral niet-productieve mensen zijn die opmerken dat ze het werk van een ander doen, en dat zij het project verder helpen. Productieve mensen kijken hier niet naar en doen wat er moet gedaan worden om het werk te kunnen doen.
- Ik doe dat later wel – Niet-productief is het starten van een document in Word er even in werken en dan nog een Powerpoint openen. Door niets af te werken heb je te veel open loops. Elke start, ook van iets waar je al aan bezig was, vraagt meer energie.
- Ik heb nog niet alle antwoorden – Het is eigen aan mensen die gericht zijn op details. Ze wachten tot het perfecte moment vooraleer ze met iets beginnen. Alles moet juist zijn. Dit is echter zelden het geval, wat maakt dat ze niet gestart raken. Ironisch genoeg zijn het de mensen die de hele dag doelloos lijken te surfen op het Internet, die denken dat ze moeten wachten tot alles juist is om te kunnen starten. De oplossing? Productieve mensen doen wat ze nu kunnen doen aan een taak die ze moeten doen. Ze wachten niet op het perfecte moment.
- Ik wacht tot de baas me zegt wat ik moet doen – Het is vooral in kleine ondernemingen een doper op de productiviteit als je mensen niet zelfstandig kunnen werken. Doordat mensen wachten tot iemand hen zegt wat ze moeten doen, raak je de controle over projecten kwijt. De ‘Get-It-Done’ mensen zoeken zelf uit wat er moet gebeuren, wat het probleem is en begint aan de taak. Als de baas elk detail moet uitleggen, vraagt dat teveel waardevolle tijd.
- Ik ken alle variabelen niet – Echt? Zijn er mensen die niets doen tot het moment waarop ze alle antwoorden hebben? Dat is iemand die lang zal mogen wachten. Niemand heeft immers ooit alle antwoorden. Google heeft bijvoorbeeld niet gewacht met het testen van zelfsturende wagens tot ze toestemming hadden van elke staat in Amerika.
- Ik heb er geen voordeel bij – We leven in een wereld met narcisten die elke 30 minuten een selfie nemen en hun gevoelens op twitter zetten. Het onderliggende probleem? Ze vertragen projecten omdat ze enkel aan hun eigen belang denken. Productieve mensen zien het groter goed van het succes voor de onderneming en willen deel zijn van dit succes. Het nemen van selfies kan wachten tot in het weekend.
- Ik krijg mogelijk geen erkenning – Gerelateerd aan dit probleem is een andere domper voor de productiviteit, de nood om erkenning te krijgen. Het proces van een hype te creëren over je werk, erkenning vragen en mensen lastig te blijven vallen zodat ze je acties waarnemen, draagt bij tot een onproductieve dag. Werknemers die voor de meeste vertraging zorgen spenderen te veel tijd aan het verkrijgen van aandacht van de manager.
- Ik maak me zorgen over de kwaliteit van mijn werk – Productieve mensen weten hoe ze een constante stroom van creativiteit en vaardigheden moeten onderhouden. Ze kijken naar kwaliteit, maar weten ook dat je moet finishen om productief te zijn. Als het doel is altijd naar perfectie te streven, kan dit een serieuze vertraging veroorzaken. Loof kwaliteit, verwacht vaardigheid, maar moedig productiviteit aan.
- Ik kan falen – Het keurmerk voor onproductieve mensen is de zorg over het falen. Het is een beproefde waarheid. Je hoeft je immers geen zorgen te maken over het falen van een taak, als je ze niet start. Het is echter niet erg om af en toe te falen. Edison zou de lamp nooit hebben uitgevonden zonder te falen. De lamp is echter niet het enige dat Edison heeft uitgevonden, en hij moest niet telkens falen om iets uit te vinden. Falen geeft je de mogelijkheid om te leren en een nieuwe aanpak uit te proberen. Niet starten uit angst om te falen zorgt er enkel voor dat je minder taken afgewerkt krijgt.
Zie jij deze, of enkele van deze, eigenschappen wel eens terug op de werkvloer? Het is niet nodig mensen hierover verwijten te maken. Vaak zijn deze eigenschappen intern, en dus ook onbewust. Een Professional Organizer kan helpen met het bewust worden hiervan en helpen de nodige acties te ondernemen.
[related_post themes="flat"]