Pendelen is niemands lievelingsbezigheid. Je verliest er tijd mee. Zo gaf de filebarometer gedurende meer dan 1010 uur, ofwel 42 volle dagen aan een stuk, een filelengte van meer dan 100 kilometer.
Hoe lang pendel jij naar het werk en ook weer naar huis? Wat doe je met die tijd. Verlies je hier, naar je eigen gevoel, teveel tijd mee? Voor dit artikel kan ik terugvallen op jaren van pendeltijden tussen 1u30 – 2u00 en meer op dagen met extra files, de avonden waren soms nog erger. Ik ging op zoek naar manieren om die tijd nuttiger te spenderen. Onderstaande 12 tips heb ik allemaal toegepast, en ik vind ze één voor één nuttiger dan naar de radio te luisteren en het nieuws 4 keer te horen.
12 manieren om van het pendelen een leuke uitstap te maken
- Zoek de optimale manier – We kiezen snel automatisch voor de wagen. Dat wil echter niet zeggen dat dit de snelste manier is om op je werk te komen. Kijk ook eens naar de trein en bus of tram. Bij kleinere afstanden op drukke routes ben je mogelijk zelfs sneller met de fiets.
- Vertrek op tijd – Door 10 – 15 minuten vroeger te vertrekken speel je in op mogelijke extra vertragingen. Op die manier heb je minder stress, en blijft je bloeddruk lager.
- Kom in beweging – Je stopt veel tijd in het pendelen. Waarom er dan niet een activiteit in verwerken? Dat spaart ’s avonds weer tijd om naar de sportclub te gaan, je loopschoenen aan te trekken of je fiets voorzien van lampjes omdat het al donker is. Woon je niet te ver van je werkplek, overweeg dan om af en toe eens met de fiets te gaan. Je kan Fietsnet.be raadplegen als je de veilige fietswegen naar het werk niet kent. Als er op je route, of in de buurt van het werk, een fitness is kan je daar gaan sporten voor je de trip naar huis aanpakt. Zo is het mogelijk te vertrekken na de file en spaar je extra tijd. Ook door je middagpauze te gebruiken om te gaan sporten kan je avonds wat later vertrekken. Sporten tijdens de middag geeft je extra energie in de namiddag. Een laatste optie is om een deel van je route te voet of met de fiets af te leggen. Kijk of het mogelijk is om een paar haltes eerder van de trein te stappen. Met de wagen kan je wat verder van kantoor parkeren en het laatste stuk wandelen.
- Reis met vrienden – Tijd die je alleen doorbrengt lijkt langer te duren als je niets om handen hebt. Tijd in gezelschap lijkt des te sneller voorbij te gaan doordat je opgaat in het gesprek. Ga je met de trein, dan zie je vaak dezelfde mensen, op een gegeven moment raak je er mee in gesprek. Samen naar het werk fietsen lijkt niet alleen sneller te gaan, het is ook aangenamer en motiverend om meer te fietsen. Binnen een bedrijf leggen mensen soms voor een groot stuk dezelfde route af. Ga op zoek naar deze mensen en ga carpoolen. De file die je samen trotseert lijkt minder zwaar.
- Lees, of luister naar, een (e-)boek – Ik wil hier beginnen met een waarschuwing, een e-boek of podcast beluisteren in de wagen kan gevaarlijk zijn. Je weet al dat multi-tasking niet werkt, dat is ook zo in de wagen. Op stukken waar je concentratie bij het verkeer moet liggen zet je dan ook beter gewoon muziek op. Beluister je e-boek of podcast op de rustige en eenvoudige stukken van je route. In de trein of bus kan je een boek lezen, of naar een podcast luisteren om het pendelen aangenamer te maken.
- Leer iets nieuw – Dit is nauw verbonden met het vorige punt. In plaats van een fictieboek te lezen, of beluisteren, kan je tijdens het pendelen ook iets nieuw leren. Leer een taal, of een nieuwe hobby. Ben je op het werk met iets nieuw bezig, leer er tijdens je trip alles over en je kan op kantoor gelijk aan de slag. Het zal je collega’s zeker opvallen dat jij er meer van weet dan de rest.
- Ga offline – In de auto ben je best niet met je telefoon bezig. Leg in de trein, of bus, je telefoon even aan de kant. Kijk eens om je heen, maak connectie met de wereld om je heen. Wie zit er in je buurt? Wat is er buiten te zien. Door de rust dat dit geeft kom je meer ontspannen aan op je werkplek, beter in staat om je te concentreren.
- Vang een uiltje – Met de trein of bus gaan werken kan voordeliger zijn in tijd, soms vertrekken die ook gewoon extra vroeg. Om niet vermoeid aan te komen op het werk kan je nog even wat slapen onderweg. Voelt het niet comfortabel om te slapen, dan kan je ook mediteren. Dit brengt je hersenen in een staat waarin je zowel mentaal als lichamelijk kan recupereren. Of je zet muziek op waarvan je ontspant.
- Organiseer je – Wil je een stap voor zijn op de collega’s? Gebruik je tijd tijdens het pendelen dan om te organiseren. Werk je agenda bij, stel je takenlijst op voor de komende dag. Zo kan je direct aan de slag als je op je werk aankomt. Zorg er voor dat je altijd iets bij de hand hebt om te schrijven. Tijdens het pendelen kom je soms op goede ideeën of denk je aan iets dat je niet mag vergeten. Schrijf dit onmiddellijk op, zo vergeet je het niet tegen dat je op je werkplek bent.
- Varieer je route – Pendel je met de wagen? Dan is de kans groot dat je elke dag dezelfde route neemt. Door een keer te variëren in je route kan je de sleur er uit halen en zie je nieuwe omgevingen.
- Bellen – Hou het bij deze tip vooral veilig! Bel in de wagen altijd handenvrij. In de trein of bus dien je rekening te houden met de andere mensen. Het is niet zo leuk dat iemand naast je zit te bellen op het moment dat jij wil slapen of een prioriteit probeert toe te kennen aan je taken voor vandaag.
- Varieer je uren – Kijk een keer of het mogelijk is je uren te variëren. Hiermee kan je voorkomen dat je moet pendelen tijdens de drukste momenten. Er zijn verschillende mogelijkheden. Werk eerst een paar uur thuis om dan na de file naar het werk te rijden, of vertrek voor de file en werk thuis nog even door. Jij zit mogelijk in een situatie waar je echt veel tijd spendeert aan het pendelen. Je kan in dit geval vragen of je langere dagen mag werken. Zo lang dat je op 4 dagen het werk doet van 5. Zo is het mogelijk op de 4 dagen dat je werkt de files te vermijden en je hebt een extra dag om weer op adem te komen.
Wat is pendelen voor jou?
Er is veel verschil in pendelen en niet alle tips zijn toepasbaar voor iedere pendelaar. Het kan zijn dat het niet mogelijk is om over te schakelen naar een alternatieve manier van vervoer, of je kan je niet op audio concentreren tijdens het rijden. Experimenteer op een veilige manier welke tips het best bij je passen. In het beste geval bespaar je meerdere uren per week.
Ik ben zeer benieuwd hoe jij pendelt! Ga jij met de wagen, trein of bus? Hoe lang ben je onderweg? Wat doe je tijdens het pendelen? Deel jij je verhaal hieronder in de reacties? Welke van bovenstaande 12 tips jij wil proberen om het pendelen aangenamer te maken?
[related_post themes="flat"]