Verlies jij je doelen in de drukte?
Er komt een massa informatie op je af, er is zoveel gaande in de wereld dat je niet wil missen. Op een gegeven moment kom je er achter dat je zo druk bezig bent geweest, maar dat je niets hebt gedaan om je belangrijkste doelen te bereiken.
Dit gebeurt gewoonlijk een paar keer per jaar. De eerste keer is rond de periode van Nieuwjaar, dat herhalen we onder impuls van de nieuwe energie nog eens in het voorjaar om in het najaar een finale sprint te plannen om een paar doelen nog dit jaar te bereiken.
Wat als je in drie stappen je belangrijkste doelen zou kunnen bereiken? Zou je er dan vandaag aan beginnen en doorzetten?
3 Tips om Snel je Doelen te Bereiken
Met deze drie tips alleen kom je er waarschijnlijk niet. Zonder deze drie tips kom je er zeker niet. Het zijn drie stappen die je zeker moet zetten om je doelen snel te bereiken. Sommige taken vragen mogelijk meer dan onderstaande stappen. Wat deze dan wel bijbrengen is die extra stappen zichtbaar maken.
- Noteer je doelen – Je doelen noteren maakt ze concreet, haalt ze uit je droom- of wenswereld. Wees bij het noteren van je doelen specifiek. Meer succes bereiken is niet specifiek of meetbaar. Op je volgend seminar minimaal 500 deelnemers hebben is dat wel. Stem je doelen rechtstreeks af op je levensmissie, doel en passie. Doelen die hier niet mee in lijn zijn verliezen snel hun waarde.
- Maak van je doel een actie – Zet elk doel om in een eerste actiepunt. Dit actiepunt moet klein genoeg zijn om er aan te kunnen beginnen, om je te motiveren. Je inbox leeg maken kan overweldigend zijn, zeker als daar een paar 1.000 of zelfs 10.000’en mails in zitten. Het is echter veel eenvoudiger om je uit te schrijven op die mailinglijst die niet meer leest. Doe dit voor 10 mailinglijsten en je krijgt al snel veel minder mail. Zo gaat het voor alle taken, als ze te groot zijn lijken ze overweldigend. Het is zo goed als altijd mogelijk die taak op te delen in kleinere stappen, die je zonder aarzeling kan en durft zetten. Het is naar die eerste stap die je kan en durft zetten dat je op zoek gaat. Heb je deze gedaan, dan ga je op zoek naar de volgende haalbare stap die je dichter bij je doel brengt. Deze aanpak heeft het bijkomende voordeel dat je op weg naar je doel eenvoudig bij kan sturen, want je neemt kleine stappen.
Zorg er voor dat elk actiepunt een deadline heeft. Wanneer wil je dit gedaan hebben? Zonder deadline is er geen noodzaak om er aan te beginnen en voed je het beest dat uitstelgedrag noemt. - Neem actie – Een lijst met actiepunten is waardeloos, tenzij je actie neemt. Actie nemen wil zeggen dat je de actiepunten die je hebt volgens prioriteit op je agenda zet. Reserveer tijd om aan je doelen te werken, er zijn immers altijd andere dingen te doen. Die zorgen er echter alleen maar voor dat je doelen op de achtergrond komen. Vaak zijn de dingen die er tussenkomen niet de acties die je dichter bij je levensmissie of doel brengt. Meestal liggen ze vooral niet in lijn met wat je passie is. Facebook checken kan leuk zijn, maar het een passie noemen is toch een brug te ver.
Is het actiepunt afgewerkt? Trek er dan een dikke streep door. Dat geeft voldoening en mentale rust wetende dat er iets is afgewerkt. Zet maar zoveel taken op je agenda als je die dag afgewerkt krijgt in normale omstandigheden. Het is niet bepaald motiverend taken keer op keer een dag of week door te schuiven. In dat geval is het mogelijk nuttig de prioriteit van die taak opnieuw te evalueren.
Alleen met actie zijn je doelen bereikbaar
Bekijk vandaag nog wat je belangrijkste doel is, wat wil jij dit jaar nog bereiken? Wat wil jij nog doen voor de zomer? Wat wil jij gedaan hebben voor je volgende verjaardag?
Zet voor dat doel de drie vermelde stappen en laat het in de reacties hieronder weten. Een vierde stap om je doelen snel te bereiken zou immers ‘sociaal delen’ kunnen zijn. Doordat je je doelen deelt met anderen is het eenvoudiger om vol te houden. Je hebt immers iets te bewijzen nadat je dit gedeeld hebt. Deel je belangrijkste doel hieronder en zet er een deadline bij. Als jij je doel bereikt heb mag je dat hier toevoegen als ‘sociaal bewijs’.
Durf jij die uitdaging aan te gaan?
[related_post themes="flat"]