5 Tips om al je ideeën vast te leggen

2  comments

Ideeën opschrijven

Mogelijk komt één van de volgende scenario’s je heel erg bekend voor. Je ligt in bed op het punt in slaap te vallen en dan krijg je een idee voor dat probleem waar je al heel de dag op zit te kauwen. Het is zo’n geweldig idee, daar moet je morgen mee aan de slag. Met deze geruststellende gedachte van je in slaap.

’s Morgens zijn al je goede ideeën uiteraard verdwenen, je kan je ze niet meer herinneren.

Of je voert een telefoongesprek met een zakenrelatie, of een collega, als je er aan denkt dat het morgen de verjaardag is van je petekind/ (schoon)broer of –zus/ beste vriend. (streep door wat niet past). Je bedenkt dat je straks op weg naar huis een kaartje of een boeket bloemen zal ophalen en stopt dat idee bij de ideeën voor later. ’s Avonds op weg naar huis blijf je maar denken dat er nog iets was dat je nog moest doen … maar wat was dat ook al weer?

Ideeën kan je niet forceren

Denk maar aan de laatste brainstorm sessie die je hebt bijgewoond. Deze sessies nemen je buiten je gewone manier van denken om met goede ideeën naar buiten te komen. Je krijgt vaak goede ideeën door je in een andere omgeving te zetten. Zo ga ik met mijn cursisten wandelen in het bos. Dat werkt bijzonder inspirerend voor hen.

Als je het meest nadenkt over ideeën, heb je de minste ideeën. De momenten dat je de beste ideeën krijgt zijn de momenten dat je er net niet aan denkt:

  • Onder de douche
  • Tijdens je woon-werk verkeer
  • Tijdens een pauze
  • Tijdens het sporten
  • Op een locatie ver weg van je bureau
  • Op het moment dat je in slaap valt

Ideeën zijn goedkoop, geheugen is duur

Wij mensen zijn bijzonder goed in het verzinnen van dingen. Neem maar eens een leeg blad voor je en bedenk 10 dingen die je kan doen met een sinaasappel. De eerste zullen voor de hand liggende ideeën zijn, maar wat daarna komt zijn waarschijnlijk de meest gekke ideeën.

We zijn echter niet zo goed in het onthouden van al deze ideeën. Hoe vaak heb jij al iets bedacht waarvan je dacht: Dit is een goed idee! Om dan later vast te stellen dat je het je niet meer kan herinneren.
Het korte-termijn geheugen kan gemiddeld 7 ideeën onthouden. Krijg je een achtste idee, dan is de kans groot dat er eentje afvalt. Je lange-termijn geheugen is beter, maar het proces om ideeën van je korte-termijn geheugen naar je lange-termijn geheugen over te zetten is heel ingewikkeld en vraagt heel veel herhaling.

5 Tips om al je ideeën vast te leggen

Om deze ontbrekende schakel in te vullen is het belangrijk al je ideeën vast te leggen van zodra je een idee hebt. Dit zijn 5 tips die je hierbij kan gebruiken:

  1. Wees klaar om ideeën vast te leggen – Het is een gewoonte, een vaardigheid zelfs om steeds je ideeën vast te leggen, zodra je er eentje hebt. Het gaat dus niet alleen om iets bij de hand te hebben om te noteren. Het gaat er ook om dat je in de mindset zit om dingen te zien. Hoe meer je dit doet, hoe meer je dingen zal zien die je tot ideeën brengen. Dit is op dit moment zeer theoretisch, dat begrijp ik. Probeer het daarom even uit. Kijk wat meer rond je. Kijk naar het gedrag van mensen, naar de natuur, naar kinderen die aan het spelen zijn. Ga naar omgevingen waar je inspiratie verwacht. Krijg je dan een idee over wat jij anders kan gaan doen of waar je mee kan starten, noteer het dan.
  2. Heb een tool om je ideeën vast te leggen – Wanneer je een goed idee krijgt wil je een manier hebben om dit idee vast te leggen. Deze manier kan verschillen van omgeving tot omgeving. Op kantoor kan dit door een document bij te houden op de computer of laptop. Thuis gebruik je misschien je telefoon of je tablet. En op de slaapkamer kan dit een notitieboekje zijn. Wat je gebruikt is afhankelijk van je voorkeur en minder belangrijk dan het feit dat je een tool gebruikt. Het is wel belangrijk dat je het idee op een zeer eenvoudige manier kan noteren. Visuele ideeën kan je altijd fotograferen met je telefoon of tablet. 
  3. Neem tijd om te ontspannen – Om goede ideeën te krijgen is het belangrijk dat je tijd neemt waarin je niet aan dat idee denkt, om te ontspannen. Als je hersenen even kunnen loslaten waar je mee bezig bent krijg je vaak de beste ideeën. Vandaar dat je deze krijgt onder de douche of vlak voor je in slaap valt. Een wandeling gaan maken helpt ook, extra zuurstof in je hersenen is nooit slecht. 
  4. Omarm routine – Het lichaam is bezig en je brein kan even rust vinden. Dat zijn de momenten dat goede ideeën naar voor komen. Omarm dus af en toe de routine om je brein de kans te geven creatief te zijn. In routine moet je immers niet veel meer nadenken. Je hersenen vervelen zich echter heel snel. Dus gaan ze bij routinetaken toch op zoek naar iets om te doen. Dat is het moment dat je goede ideeën kan krijgen.
  5. Gekke ideeën zijn vaak de beste – Gooi de gekste ideeën niet zomaar overboord. Die ideeën waarvan je in eerste instantie denkt dat ze te extravagant zijn, te uitbundig, zijn vaak de ideeën die je het meest opleveren. Dat wil niet zeggen dat je ze altijd letterlijk zal uitvoeren. Er kan altijd wel iets uitkomen dat je wel kan doen.

Vertrouw je systeem

Hou je lijst met ideeën bij de hand

Zorg dat je steeds klaar bent om je ideeën te noteren, je weet intussen dat de beste op de meest onverwachte momenten komen. Bovendien geeft het lezen van je vorige ideeën vaak inspiratie voor een nieuw idee. Kijk dus regelmatig terug naar wat je hebt genoteerd of gefotografeerd, dit kan weer nieuwe ideeën triggeren.

Plan tijd om je lijst te verwerken

Een systeem is geen systeem als je geen tijd voorziet voor de verwerking. Plan dus tijd in je agenda om wekelijks, of misschien tweewekelijks, om je lijst met ideeën te overlopen. Ze gewoon op een lijst noteren zonder er iets mee te doen heeft immers geen enkele meerwaarde. Dan heb je gewoon een lijst van ideeën aangemaakt. Daar niets mee doen is gewoon meer chaos.

Maak van je ideeën doelen en van je doelen taken

Maak het systeem rond, stel doelen vanuit je ideeën en creëer taken vanuit je doelen. Die taken kan je op je takenlijst zetten en inplannen. Zo worden ze deel van dat andere systeem, je takenlijst verwerken.

Alles begint dus bij het noteren van je ideeën wanneer je ideeën hebt. En dit kan op de meest onverwachte momenten of plaatsen zijn. Ik heb vaak een goed idee op het moment dat ik even van mijn bureau opsta en wat rondwandel.

En jij? Waar en/of wanneer heb jij je beste ideeën? Laat het zeker weten in de reacties hieronder! Laat je reactie een bron van inspiratie zijn.


Tags

ideeën, Notities


Misschien vind je dit ook leuk

  • Hoi Peter, helemaal mee eens. Het is slim om altijd iets bij je te hebben waarmee je ideeën die je te binnen schieten kunt vastleggen. Doordat je onderbewuste verder denkt over bepaalde uitdagingen, komen ideeën vaak op de meest onhandige momenten in je op.

    Om antwoord te geven op je vraag: bij mij is dit vaak het geval als ik op de fiets zit, of als ik in de sportschool ben. Allebei enorm onhandige momenten om iets op te schrijven (in mijn sportschool zijn mobiele telefoons -terecht- niet toegestaan). Gelukkig is er een handig trucje om tóch de ideeën die in je opkomen te onthouden (zelfs als het er meer dan 8 zijn). Ik gebruik hiervoor een simpel geheugen-techniekje dat gebruik maakt van visualisaties. Twee jaar geleden heb ik hier eens een artikeltje over geschreven: http://hatrabbits.com/remembering-ideas/

    Dank voor je artikel en keep up the good work!

    • Hey René,

      Dit is het punt van je hersenen die zo slim zijn dat ze je altijd zullen herinneren aan wat je niet hebt opgeschreven. Alleen zijn ze dan weer niet slim genoeg om je er op het juiste moment aan te helpen denken.

      Goed gezien om in de sportschool geheugentechnieken te gebruiken. Dat is nog eens een creatieve manier om deze technieken toe te passen.

      Hartelijk dank voor de inspiratie

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Cookie's op peter-willekens.be

    Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.