In het artikel 7 oorzaken van een burn-out zag je wat een burn-out kan veroorzaken. Gezien je van een burn-out niet zo snel herstelt is het beter voorkomen dan genezen.
In de maatschappij van vandaag is daar gelukkig steeds meer aandacht voor. Maar we zijn er nog niet. In de meerderheid van de gevallen komt het nog neer op reactief handelen, als er al sprake is van een burn-out.
Dit moet verschuiven naar een pro-actieve aanpak, het voorkomen van een burn-out. Dit is een kwestie van preventieve maatregelen, herkennen van symptomen en het bespreekbaar maken van de werkdruk.
We moeten dringend naar een maatschappij die pro-actief maatregelen neemt om burn-outs te voorkomen. Hiervoor zijn preventieve maatregelen nodig, herkenning van de symptomen en het bespreekbaar maken van de werkdruk.
Dit artikel is ook gericht op preventie van een burn-out. Je krijgt 6 manieren, vanuit time management perspectief, die je helpen een burn-out af te wenden. Tegelijkertijd ben je nog productief ook:
- Stel een doel – Een doel hebben geeft betekenis aan wat je doet. Je weet met een doel niet alleen waarom je het doet, je weet ook beter wat je te doen staat. Je kan dus beter prioriteren. Bovendien is doelgericht werken ook goed tegen het versplinteren van je energie. Je voorkomt dat je energie naar teveel projecten gaat.
- Analyseer je loopbaan – Als je het gevoel hebt dat je loopbaan niet is wat jij er van verwacht, als jij je doelen niet kan bereiken, dan is het tijd voor een analyse. Kijk een keer wat het bedrijf, je team of je management van je verwacht. Kijk dan wat jij belangrijk acht en hoe deze twee al dan niet te combineren zijn.
- Geef – Het is eenvoudig en het hoeft niets groots te zijn. Geven aan anderen is helpen. En helpen geeft je een goed gevoel. Als het echt goed gaat geeft het je zelfs een nieuw doel in je werk. Je goed voelen is een belangrijk wapen tegen een burn-out.
- Autonomie – Meer autonomie creëren in je werk kan een burn-out voorkomen. Spreek hierover met je manager en vraag meer autonomie in je projecten, taken en deadlines.
- Sporten – Sporten neemt stress weg, stress die tot een burn-out kan leiden. Het geeft je ook een goed gevoel, het is elke keer weer een overwinning op jezelf. Gaan sporten met collega’s is goed voor de team spirit, dat is dan weer motiverend.
- Stress management – Het niet, of niet goed, beheren van korte termijn stress kan bijdragen tot een burn-out. Je kan je stress beheersen door een stress dagboek bij te houden waar je in noteert wat je stress bezorgt. Door dit te noteren zie je vaak oplossingen. Je kan ook ontspannende oefeningen doen, positief denken of mediteren.
Zie jij op de werkvloer acties tegen een burn-out? Worden deze genomen door de werkgever, of zijn het de werknemers zelf die dit doen? Wat doe jij om een burn-out, en het langdurige herstel, te voorkomen? Laat het weten in de reacties hieronder ⬇