Je belooft teveel
“Ik kom binnen een minuutje.” Dat is wat je beloofde. Toch moet je een paar uur later je excuses aanbieden, “Sorry, ik moest nog even iets afwerken.” Beloof jij meer van je tijd dan je kan nakomen?
Onderschatten en te veel beloven
We hebben niet de intentie om te misleiden of om dingen verkeerd voor te stellen. Toch weten we diep van binnen dat we kleine time management leugentjes vertellen. Hier zijn een paar voorbeelden:
- “Ik kom er zo aan.”
- “Daar heb ik maar een minuutje voor nodig.”
- “Ik laat je vandaag nog iets weten.”
- “Ik vertrek binnen 5 minuten.”
- “Geef me een momentje.”
- “Deze taak is zo gedaan”
Veel van deze punten die we beloven kunnen we niet nakomen.
“We hebben de neiging om taken te onderschatten en de tijd die we er voor hebben te overschatten.” (Tweet deze Quote)
We denken dat het maar een momentje zal duren. En dat we het in een ogenblik op kunnen lossen. Beide gedachten zijn te optimistisch.
Dit zijn 7 manieren waarop we teveel tijd beloven:
- De tijd om een taak af te werken onderschatten – “Een momentje” is verre van waar. Taken duren langer dan we vermoeden, vooral als we ze voor het eerst uitvoeren.
- Aaneensluitende vergaderingen – Als je vergaderingen aaneensluitend boekt is dat een garantie dat je te laat zal komen voor de volgende vergaderingen. Plan er zo een paar vlak na elkaar en tegen de namiddag loop je vast al een uur uit.
- Deadlines niet serieus nemen – Waarom ga je akkoord met deadlines die je niet na kan komen? Deadlines zouden altijd serieus moeten worden genomen. Anders stel je uiteindelijk beide partijen teleur.
- Vergeten wat je beloofd hebt – “Ik bel je later.” Maar, dan neemt de tijd een loopje met je. De volgende dag zeg je verontschuldigend dat je geen tijd meer had. De waarheid is dat je in alle drukte vergeten was wat je beloofd hebt. Schrijf zelfs deze kleine beloften op zodat je ze niet vergeet.
- Dubbele of driedubbele boekingen – Ziet je agenda er uit als een spelletje Tetris? Nog erger dan aaneensluitende vergaderingen is je agenda zo vol boeken dat je op twee of drie plaatsen tegelijk moet zijn. Deze praktijk zal leiden tot het breken van beloftes en teleurgestelde partners.
- Niet kunnen nakomen wat je hebt beloofd – Stop met beloven wat je niet kan doen, of niet van plan bent te doen. Wees eerlijk en zag dat je momenteel geen tijd hebt in plaats van betekenisloze beloftes te maken dat je “iets zal laten weten”.
- Tijd geven als je er geen hebt – Iemand vraagt, “Heb je een momentje?” Je stemt hier mee in, ook al was je druk bezig met een taak of moet je naar een afspraak. Je kan niet je volle aandacht geven want je bent er niet helemaal bij. Het is beter om een afspraak opnieuw te plannen als je er met je volle aandacht bij kan zijn.
Beloof minder en presteer meer
Denk even na voor je tijd belooft. Probeer vandaag een keer minder te beloven. Wie met je werkt zal je eerlijkheid waarderen en jij hoeft je geen zorgen meer te maken over niet presteren.
VRAAG: Waar beloof jij meer tijd dan je kan geven? Deel je opmerking hieronder en leer van elkaar!