Het is op dit moment een hot-topic in de media, de burn-out, die nu ook wettelijk erkend is. Dat wil zeggen dat bedrijven maatregelen moeten nemen om een burn-out bij de medewerkers te voorkomen.
Time Management is één manier om een burn-out af te wenden. De oorzaak is immers vaak het gevoel dat het allemaal teveel is, dat er geen controle meer is. Dat is net wat je met efficiënt time management krijgt, meer controle en rust.
Hier zijn 7 mogelijke oorzaken van burn-out, vanuit een time management standpunt:
- Te veel taken – Je hebt zoveel taken dat je niets meer afgewerkt krijgt. Je blijft met het gevoel zitten kopje onder te gaan in het werk dat op je ligt te wachten. Dit is het gevolg van een gebrek aan time management vaardigheden en een gebrek aan planning, prioritering en delegatie
- Hard werken zonder duidelijk doel – Je hebt geen doel? Dan weet je ook niet waar je voor werkt. Het stellen van een doel geeft betekenis aan wat je doet en het helpt je met prioriteren.
- Vasthouden aan een ongewenste situatie – Het is niet altijd eenvoudig om te veranderen. Vasthouden aan een ongewenste situatie is echter uitputtend en een zekere oorzaak van een burn-out.
- Het onmogelijke willen bereiken – Het is goed om een doel te hebben, zorg wel dat het een haalbaar doel is. Wat ben je met een doel als je er niet de nodige middelen, geld of tijd voor hebt? In dat geval is je doel een oorzaak van stress.
- Doelen hebben die conflicteren met die van het bedrijf – Je voelt je verplicht om dingen te doen waar je niet in gelooft, waar je geen zin in hebt. Dit is niet vol te houden op lange termijn.
- Een slecht functionerend team of bedrijf – Je voelt je niet goed in het team of het bedrijf waar je werkt. Dat maakt dat het met de dag moeilijker is de nodige motivatie te vinden om naar het werk te gaan. Dit gaat mentaal doorwegen en op den duur zelf fysiek. Je bent te moe om naar het werk te gaan.
- Tegen het onzichtbaar plafond aanlopen – Hoe hard je ook werkt, hoe goed je ook bent, je zit aan je limiet. Het is niet meer mogelijk verder door te groeien. Dit geeft vaak een beklemmend gevoel. Als je al een doel had, dan is dat door dit plafond teniet gedaan.
De externe factoren zijn in bovenstaande punten niet belangrijk. Je eigen interpretatie en hoe jij hier mee omgaat en wat jij onderneemt is belangrijk.
Je raakt niet op één dag van een burn-out af, dat heeft tijd nodig. Mogelijk raak je er niet uit zonder hulp. De kans is ook groot dat er een drastische wijziging nodig is in je gedrag en je werkomgeving. Het is dus duidelijk dat zeker in het geval van een burn-out voorkomen veel beter is dan genezen.
Welk van bovenstaande punten herken jij? Loop jij risico op een burn-out? Deel je ervaring in de commentaren onder dit artikel, zo help je elkaar een burn-out te voorkomen!