5 Manieren om je Woon-Werkverkeer te Benutten

0  comments

woon-werkverkeerHoe lang ben jij onderweg?

Heb jij je al eens afgevraagd hoeveel tijd je wekelijks of maandelijks besteed aan je woon-werkverkeer? Hoeveel is dat op een jaar? En heb jij al weleens een baan gekozen, of afgewezen, in functie van de verplaatsing die je ervoor moet doen?

“Hoe lang wil jij onderweg zijn voor de perfect baan?”

Voor sommige mensen is dat 2 uur heen en 2 uur terug. Voor wie zijn droombaan heeft gevonden door van thuis uit te werken is dat uiteraard 0. Voor mij persoonlijk is een enkele reistijd van maximaal 45 minuten nog perfect aanvaardbaar. Dit verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Ben je alleenstaande ouder en moet je elke dag voor en na school je kind naar de opvang brengen? Dan schat ik de kans groot dat jij geen 2 uur onderweg wil zijn en een baan verkiest waarmee je snel aan de opvang kan zijn.

Ik denk er soms aan dat vrienden nog in de wagen zitten als ik al met mijn gezin aan tafel zit voor het avondeten.

Veel mensen onderschatten serieus hoeveel tijd ze spenderen aan het woon-werkverkeer op maand- of jaarbasis. Laten we eens kijken naar een eenvoudig voorbeeld. We gaan hier uit van een standaard werkdag van 8 uur en een werkweek van 5 dagen, en een jaar van 220 werkdagen. Deze tabel toont je het verschil tussen een korte en een lange reistijd.

 

10 min. 45 min.
Dagelijks 20 min 1,5 uur
Wekelijks 1,7 uur 7,5 uur
Maandelijks 6,7 uur 30 uur
Jaarlijks 73 uur of

9 werkdagen

330 uur of

41 werkdagen

Als je elke dag een enkele reis maakt van 45 minuten, dan kan je zien dat het al snel optelt. Hoewel ik dit hierboven beschreef als een aanvaardbare reistijd, kijk ik toch ook op van deze cijfers. Je bent wekelijks bijna een werkdag onderweg!

Mijn vraag is: Wat zou jij doen als je per jaar 330 uur, of 41 werkdagen extra zou krijgen? Wat zou jij doen om een verschil te maken in je loopbaan, of in je leven?  Die reistijd volledig uitschakelen, dat is uiteraard niet realistisch. We moeten nu eenmaal die verplaatsing maken om voor een inkomen te zorgen.

De echte vraag is dus, wat doe jij tijdens je verplaatsing van en naar het werk? Gebruik, en beheers, jij die tijd?

Beheer je reistijd

Elke dag zie ik mensen die hun tijd in wagen willen optimaliseren door te bellen of te sms’en.  Daar ben ik geen fan van, tenzij het bellen volledig handvrij kan gebeuren. Zelfs een telefoonnummer opzoeken doe je beter niet tijdens het rijden.

Op die manier gebruik je die tijd wel om iets anders te doen, waardoor de verplaatsing misschien korter lijkt. Je krijgt met deze gesprekken niet echt meer gedaan. Laten we eens kijken hoe je de tijd in je wagen productiever kan gebruiken.

5 Manieren om je Woon-Werkverkeer te Benutten

  1. Gebruik je tijd – Veel mensen vinden een lange reistijd een verspilling van hun tijd, en toch doen ze er verbazingwekkend weinig mee. Audioboeken zijn een geweldige manier om iets nieuw te leren tijden het rijden. Op lange afstanden luisterde ik zo naar ongeveer 3 audioboeken per week. Heb jij nu tijd om drie boeken per week te lezen? Je kan vandaag op een zeer eenvoudige manier audioboeken kopen of huren. Er zijn ook een massa podcasts te vinden waar je zeer waardevolle informatie krijgt.
    Ga jij met de trein of bus naar werk? Dan heb je geen excuus om je tijd niet te gebruiken. Kijk straks, per uitzondering, eens de andere mensen. Hoeveel van hen gebruiken hun tijd zinvol? Je hebt de mogelijkheid om te lezen en, zeker op de trein, om te schrijven. Zo krijg je werk gedaan terwijl je onderweg bent.
  2. Verschuif je tijd – Een van de beste manieren om tijd te sparen is de file vermijden. Als iedereen zich naar het werk haast om 8:00, wat zou het geven als jij om 07:00 vertrekt? Ik ben regelmatig naar Brussel gereden, in de winter, met sneeuw, op een recordtijd. Mensen wachten dan graag wat langer om te vertrekken. Ik stond om 07:00 al in Brussel, zonder file. Vandaag zijn er werkgevers die de mogelijkheid geven om even van thuis uit te werken en later naar kantoor te vertrekken, anderen hebben glijdende uren.
  3. Werk thuis – Een andere, geweldige manier, om tijd te sparen met je woon-werkverkeer is van thuis uit werken. Je brengt zo je reistijd terug naar 0. Als je werkgever het ondersteunt, kijk dan naar de mogelijkheid om van thuis uit te werken. Met de technologische mogelijkheden van vandaag is dat wel zeer eenvoudig geworden. Let wel op, als je hier niet de discipline voor hebt, dan kan dit tot problemen leiden.
  4. Varieer je transport – Als je aankijkt tegen een lange reistijd en je kan niet veel gedaan krijgen in de wagen, kijk dan naar alternatieven. In functie van de ligging ben ik al vaak naar klanten gegaan met de trein. Dat spaart niet alleen in reistijd, het spaart in sommige gevallen ook in het zoeken naar parking. Carpoolen kan ook een goed alternatief zijn.
  5. Zoek nieuw woonwerkverkeer – Dit is misschien een radicale oplossing. Stel jezelf echter een keer de vraag: Hoe lang mag je woon-werkverkeer duren voordat het ondraagbaar is voor je? Misschien is het tijd voor iets anders, met meer evenwicht in je werk-privé balans. Een andere baan zoeken is niet altijd mogelijk, maar je weet pas wat mogelijk is als je de opties overloopt.

En je eigen woon-werkverkeer?

Wat doe jij om je tijd te benutten? Ben jij tevreden met de tijd die je woon-werkverkeer vraagt? Of is het tijd voor een verandering? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

[related_post themes="flat"]

Tags

reistijd, tijd, werkdagen


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.