Waarom je team hun eigen doelen laten bepalen de sleutel tot succes is

0  comments

Het stellen van doelen is een essentieel onderdeel van het voeren van een succesvol bedrijf. Maar wie moet die doelen definiëren?

Traditioneel zijn managers degenen die verantwoordelijk zijn voor het stellen van doelen voor hun teamleden. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat het effectiever kan zijn om teamleden hun eigen doelen te laten bepalen.

Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van doelen gesteld door het team en hoe je deze aanpak in je eigen bedrijf kan opnemen.

Klassieke aanpak bij het stellen van doelen

Overzicht van het SMART acroniem

De klassieke aanpak bij het stellen van doelen houdt in dat managers doelen stellen voor hun teamleden. Een top-down benadering met andere woorden. Deze doelen zijn vaak gebaseerd op de algemene doelstellingen of de visie en missie van het bedrijf en zijn SMART bedoeld (specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden). Hoewel deze aanpak in sommige gevallen effectief kan zijn, heeft deze ook zijn beperkingen.

Problemen met de traditionele aanpak

Een van de problemen met de klassieke aanpak bij het stellen van doelen is dat het kan leiden tot een gebrek aan eigenaarschap en betrokkenheid van teamleden. Wanneer doelen van bovenaf worden opgelegd, voelen teamleden zich er misschien niet zo in geïnvesteerd, wat kan leiden tot een gebrek aan motivatie en ondermaatse prestaties.

Een ander probleem met de klassieke aanpak is dat het creativiteit en innovatie kan onderdrukken. Wanneer je teamleden niet de vrijheid krijgen om hun eigen doelen te definiëren, zullen ze minder geneigd zijn om buiten de gebaande paden te denken en met nieuwe ideeën te komen.

Voordelen van doelen gesteld door het team

Doelen gesteld door het team hebben verschillende voordelen. Ten eerste is de kans groter dat teamleden zich betrokken voelen bij doelen die ze hebben helpen creëren. Dit kan leiden tot meer motivatie en betere prestaties.

Ten tweede kan het toestaan van het definiëren van hun eigen doelen leiden tot meer creativiteit en innovatie. Wanneer teamleden de vrijheid krijgen om met hun eigen doelen te komen, is de kans groter dat ze buiten de gebaande paden denken en met nieuwe en innovatieve ideeën komen. Hoe meer mensen over een probleem nadenken, hoe meer potentiële oplossingen er naar boven komen.

Ten slotte kan het toelaten van het definiëren van hun eigen doelen leiden tot meer werkplezier. Wanneer teamleden inspraak hebben in de doelen waar ze naartoe werken, voelen ze zich misschien meer vervuld en betrokken bij hun werk. Ze krijgen immers meer richting en vaak ook een zicht op het grotere geheel. Dat helpt altijd bij de motivatie.

Hoe doelen gesteld door het team in je bedrijf implementeren?

Doelen gesteld door het team is een aanpak die vraagt om een mentaliteitsverandering en de bereidheid, van jou als manager, om de controle uit handen te geven. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om deze aanpak te implementeren:

1. Communiceer de voordelen: Voordat je je team doelen laat definiëren is het belangrijk om de voordelen aan uw teamleden te communiceren. Laat ze weten dat je erop vertrouwt dat ze hun eigen doelen stellen en dat dit kan leiden tot betere prestaties en meer werkplezier.

2. Geef richtlijnen: hoewel teamleden de vrijheid moeten hebben om hun eigen doelen te definiëren, is het belangrijk om richtlijnen te geven om ervoor te zorgen dat hun doelen overeenkomen met de algemene doelstellingen van de organisatie. Deze richtlijnen moeten breed genoeg zijn om creativiteit en innovatie mogelijk te maken, maar specifiek genoeg om ervoor te zorgen dat de doelen relevant en haalbaar zijn.

3. Ondersteuning bieden: je teamleden definiëren dan wel hun eigen doelen, je wil ze niet het gevoel geven dat je ze aan hun lot overlaat. Het is dus belangrijk om ondersteuning en feedback te geven. Dit kan je team helpen op koers te blijven en ervoor te zorgen dat hun doelen in overeenstemming zijn met de algemene doelstellingen van de organisatie. Regelmatige check-ins en voortgangsrapportages kunnen helpen om teamleden verantwoordelijk en gemotiveerd te houden.

4. Stel realistische doelen: Bij het stellen van doelen is het belangrijk om realistische verwachtingen te stellen. Moedig teamleden aan om doelen te stellen die uitdagend maar haalbaar zijn en die aansluiten bij de algemene doelstellingen van de organisatie. Realistische verwachtingen zorgen ervoor dat je team de opgestelde doelen kan halen, elk behaald doel is een opsteker voor het hele team.

5. Moedig samenwerking aan: Door hun eigen doelen te stellen is de kans groot dat het team meer zal samenwerken en meer als team naar voor zal komen. Moedig hen dus aan om hun doelen te delen en samen te werken om deze te bereiken. Dit kan helpen om vertrouwen op te bouwen en een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid te creëren

6. Geef het goede voorbeeld: Als leider is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Bepaal je eigen doelen en deel ze met je team, en moedig ze aan om hetzelfde te doen. Dit kan helpen om een cultuur van doelen stellen en verantwoordelijkheid te creëren.

7. Vier successen: Wanneer teamleden hun doelen bereiken, is het belangrijk om hun successen te vieren. Dit kan helpen om het moreel te stimuleren en het belang van het stellen van doelen te versterken. De successen van je team vieren kan op een heel eenvoudige manier. Trakteer bijvoorbeeld een keer op een lunch, organiseer een teamactiviteit of doe samen een leuke uitstap.

Voorbeelden van successen bij doelen gesteld door het team

Er zijn veel voorbeelden van organisaties waar het team met succes doelen stelt. Bij Google worden werknemers bijvoorbeeld aangemoedigd om hun eigen doelen en doelstellingen te bepalen, die vervolgens worden beoordeeld en goedgekeurd door hun manager. Deze aanpak heeft geleid tot meer motivatie en betere prestaties bij medewerkers. Wist je dat veel van de huidige Google producten ontstaan zijn omdat het team de vrije hand kreeg in het stellen van hun doelen? Ze krijgen 20% van hun tijd om eigen ideeën uit te werken. Deze ideeën moesten uiteraard nog steeds in lijn liggen met het doel van Google als bedrijf. Dit heeft geleid tot het ontstaan van Gmail, Google Talk, Google Home en nog veel meer.

Een ander voorbeeld is Accent Jobs. Dit Belgische rekruteringsbureau stelt zijn werknemers in staat om hun eigen doelen te bepalen en hun vooruitgang te meten door middel van regelmatige feedback en coaching sessies. Het bedrijf is van mening dat het in staat stellen van zijn werknemers om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk en hun eigen doelen te definiëren, leidt tot meer betrokkenheid en werkplezier.

Ook KBC, als Belgische financiële instelling hanteert een teamgerichte benadering van het stellen van doelen om de prestaties te stimuleren en de klanttevredenheid te verbeteren. Teams worden aangemoedigd om doelen te stellen die zijn afgestemd op de strategische doelstellingen van het bedrijf, en krijgen de ondersteuning en middelen die ze nodig hebben om die doelen te bereiken.

Doelen gesteld door het team is de sleutel tot succes

Teamleden toestaan om hun eigen doelen te definiëren, kan een krachtig hulpmiddel zijn om succes te behalen in je bedrijf. Door richtlijnen en ondersteuning te bieden, Kan je je teamleden in staat stellen de verantwoordelijkheid voor hun werk op zich te nemen en hun volledige potentieel te bereiken. Vergeet niet om onderweg successen te vieren en blijf de voordelen van het stellen van doelen door het team communiceren.

Vaak gestelde vragen

1. Wat zijn de voordelen van door het team gestelde doelen?

Doelen door het team gedefinieerd hebben verschillende voordelen, waaronder meer motivatie en toewijding om doelen te bereiken, betere communicatie en samenwerking tussen teamleden, en een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid over de doelen. Wanneer teamleden inspraak hebben bij het stellen van hun doelen, voelen ze zich eerder in hen geïnvesteerd en werken ze harder om ze te bereiken.

2. Hoe implementeer je team gedefinieerde doelen in je bedrijf?

Om te starten met doelen door het team gedefinieerd, begin je met teamleden vanaf het begin te betrekken bij het stellen van doelen. Moedig open en eerlijke communicatie aan over wat het team wil bereiken en hoe ze van plan zijn daar te komen. Bied ondersteuning en middelen om het team te helpen hun doelen te bereiken en beoordeel regelmatig de voortgang en stel doelen indien nodig bij.

3. Wat zijn de nadelen van het traditioneel stellen van doelen?

Het stellen van traditionele doelen kan nadelen hebben, zoals een gebrek aan steun van teamleden, beperkte creativiteit en een focus op de korte termijn resultaten boven succes op de lange termijn. Wanneer doelen van bovenaf worden bepaald, voelen teamleden zich er mogelijk niet in betrokken, wat leidt tot lagere motivatie en betrokkenheid.

4. Wat zijn enkele succesvolle voorbeelden van door het team gestelde doelen?

Een succesvol voorbeeld van doelen stellen door het team is het "Objectives and Key Results" (OKR)-systeem dat wordt gebruikt door bedrijven als Google en Intel. OKR's omvatten het stellen van ambitieuze doelen die meetbaar en tijdgebonden zijn, met duidelijke resultaten die aansluiten bij de algemene doelstellingen van de organisatie. Teams werken samen om hun OKR's vast te stellen en houden regelmatig de voortgang bij om deze te bereiken.

5. Hoe kan je ervoor zorgen dat de door het team gedefinieerde doelen overeenkomen met de algemene doelstellingen van de organisatie?

Om ervoor te zorgen dat door het team gedefinieerde doelen overeenkomen met de algemene doelstellingen van de organisatie, is het belangrijk om leiderschap te betrekken bij het proces van het stellen van doelen. Leiders kunnen advies geven over de strategische prioriteiten van de organisatie en ervoor zorgen dat teamdoelen deze prioriteiten ondersteunen. Regelmatige communicatie en samenwerking tussen teams en leiderschap kan ervoor zorgen dat iedereen aan dezelfde doelen werkt.


Tags

productiviteit, team


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.