Doelen stellen is moeilijk
In trainingen blijkt steeds weer dat het stellen van je doelen erg moeilijk is. Probeer het maar eens, noteer nu een doel dat je wil bereiken binnen dit en 12 maanden.
Niet zo eenvoudig? Dat is omdat we dit niet gewoon zijn, het is een vaardigheid die je moet ontwikkelen. Met andere woorden, dit proces kan maar vlot gaan, als je het regelmatig doet.
Eenmaal je het gewoon bent om regelmatig na te denken over je doeken, zal je zien dat het op een gegeven moment niet alleen veel vlotter loopt, het is op een gegeven moment zelfs een gewoonte.
Doelen voor het leven in 7 stappen
1. Reserveer tijd
Dit is probleem nummer 1 waar je tegenaan loopt, geen tijd voorzien om aan je doelen te denken. Hierdoor is het nadenken over je doelen geen primaire taak en is het iets dat je waarschijnlijk nooit echt doet. Plan in je agenda, op regelmatige tijdstippen, tijd om over je doelen na te denken, of om ze te herzien.
2. Schrijf over jezelf
​Niets beter om te weten wat jij wil bereiken, dan over jezelf te schrijven. Is dat al te confronterend? Hoor jij nu al dat stemmetje dat zegt: Waarom zou je dat nu doen? Ik ken mezelf toch? Moet ik daar mijn tijd aan verspillen? Dat is weerstand. Als over jezelf schrijven je in de weerstand zet, hoe kan je dan doelen schrijven voor jezelf? Oefen eerst het schrijven over jezelf. Je zal zien, door deze confrontatie met jezelf, ontdek je ook weer dingen. Schrijf over wat je leuk vindt, wat je interesses zijn, wat je wil veranderen of verbeteren. Laat jezelf bij dit schrijven niet beperken tot ‘wat mogelijk is’, of ‘wat haalbaar is’. Dit is een brainstormsessie met jezelf, je wil hier zoveel mogelijk ideeën uithalen. Met deze lijst kan je achteraf aan de slag.
3. Schrijf 50 doelen op
Neem pen en papier, zet je ergens op een plek waar je niet gestoord kan worden, waar het stil is en schrijf 50 doelen op. Schrijf op wat je wil bereiken over 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar, 10 jaar. Noteer per termijn doelen, tot je er in totaal 50 hebt. Zet deze sessie door, geeft niet op bij 40, duw even door tot aan die 50.
4. Neem hiervan 12 doelen
Neem de 12 belangrijkste en dringendste doelen uit deze lijst van 50, dit zijn de eerste waar jij aan gaat werken. Dit zijn immers de belangrijkste voor de toekomst die jij voor jezelf hebt bedacht.
5. Stel je de toekomst voor
Denk na over je toekomst. Wat wil jij voor jezelf? Waar wil je wonen? Wat wil je doen als werk, voor je ontspanning? Hoeveel wil je verdienen? Dit proces is mogelijk niet geschikt om te weten wat je droom job is. Het is in elk geval heel geschikt om te weten wat je nÃét wil.
6. Maak je doelen specifiek
Maak je doelen zo specifiek dat je ze kan horen, kan voelen, kan proeven of ruiken. Deze graad van detail zorgt voor de nodige motivatie. Wil je wetenschapper worden, specificeer dan welk soort wetenschapper. Een fysicus, een laborant, …? Wat wil je verdienen in die functie? Met welke wagen wil je rijden? Hoe ziet je bureau eruit? Hoe verloopt de samenwerking met je collega’s.
7. Waarom?
Je hebt nu waarschijnlijk wel een goede lijst van doelen voor het leven. Stel jezelf bij elk doel de vraag, waarom? Waarom wil ik dit doen? De antwoorden op deze vraag kunnen ervoor zorgen dat je alles moet herzien. Doe dit regelmatig en stel jezelf de vraag of je met het belangrijkste bezig bent? Ben je geen taken vergeten om het doel waar je aan werkt te bereiken? Zijn er taken die je niet dichter bij je doel brengen, waar je beter mee stopt?
Waarom nog wachten met je doelen voor het leven?
Je leven kan je niet op pauze zetten. Heb je dingen die je echt wil bereiken? Dan vandaag de dag om daar mee te beginnen.
Start met de goede gewoonte om tijd te reserveren om na te denken over je doelen. Enkel en alleen door tijd te maken en erover na te denken heb jij al een enorme voorsprong op de rest. De meeste mensen denken hier immers nooit over na.
Hoeveel tijd trek jij morgen uit om je 50 doelen te noteren? Laat het weten in de reacties hieronder