We kennen allemaal het geluid dat een smartphone maakt als er een nieuwe mail of nieuw bericht binnenkomt. Onze enigszins Pavloviaanse reactie is om het toestel vast te nemen en te kijken van wie het bericht is, om het dan te lezen.
Vaak zijn dit, ook na de werkuren, mails die je een statusupdate geven. Of het is je manager die een update vraagt, of een klant die een vraag heeft. Met de aandacht voor werkstress, burn-out en ziekte is hier in Duitsland onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek bracht aan het licht wat we allemaal al weten. Werk gerelateerd mails krijgen na de werkuren is niet gezond.
Ook in mijn coaching sessies krijg ik regelmatig mensen die zeggen niet tot rust te kunnen komen doordat hun telefoon de hele avond mails blijft binnenhalen die ze dan toch willen controleren. In de avonduren komen daar dan ook nog eens de updates van de sociale media bij, want meer mensen zijn daar in de avonduren actief.
Om een gezonde balans te bewaren is het belangrijk dat er ook tijd is om te recupereren van de stress en de druk op de werkvloer. Door de werkvloer mee naar huis te nemen is dat een stuk moeilijker. En dit is niet alleen ’s avonds zo, het gaat ook nog door in de weekends en zelfs op vakantie.
Sinds de toename van draagbare toestellen zoals smartphones, tablets en notebooks is het probleem enorm toegenomen. Tel daar nog eens alle apps bij die je constant op de hoogte willen houden en je ziet al snel dat het steeds moeilijker is om een moment van rust te vinden.
Duitse 'Nein'
In Duitsland heeft de regering zich hier over gebogen en is er nu een voorstel tot ‘anti-stress maatregelen’ die werkgevers verplichten de werkdruk te verlagen. Eén van de voorstellen is dat werkgevers na de werkuren geen contact mogen nemen met de werknemers. Het is in Duitsland al verboden om werknemers te contacteren tijdens hun vakantie.
Bedrijven als Volkswagen en BMW hebben dit al ingevoerd. Daar zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat werknemers na de uren nog mails krijgen van het werk. Nu is het nog aan de werknemers zelf om de push-notificatie van hun mail uit te zetten, met deze maatregel is dat dus niet meer nodig.
In Duitsland heeft Angela Merkel dit voorstel tegengehouden. Ze heeft openlijk kritiek geuit tegen deze anti-stress wet. Merkel zegt dat de focus van de overheid in plaats daarvan zou moeten liggen op de investering, het begrotingsevenwicht en het verminderen van de bureaucratie om de economische toekomst van Duitsland te waarborgen.
Duitsland neemt hier het voortouw, maar ze zijn er nog niet. Ook hier bij ons lijkt het er niet op dat dergelijke maatregelen er snel gaan komen. Het is dus nog even aan jezelf om te kiezen. Wil jij na de werkuren mails krijgen van het werk? Wil jij die push-notificatie aan laten staan?
Meerdere mensen hebben mij al gemeld dat het uitzetten van de push-notificatie rust heeft gebracht in hun avonden, weekends en vakanties.
Het grote voordeel dat ik zie is dat je meer tijd hebt om de dingen te doen die je graag doet, en hier niet bij gestoord te worden door wat je stress geeft. Een goed gesprek met je partner zonder onderbreking van je telefoon zal waardevoller zijn dan met.
Zie jij het haalbaar om je push-notificatie uit te zetten? Laat in de reacties hieronder weten welk voordeel denk jij hier uit te kunnen halen!