Van het geheugen zeggen we vaak dat het met de jaren minder goed gaat. Oudere mensen kunnen minder goed onthouden. Hun geheugen zou ook minder opnemen.
Het tegendeel werd bewezen door een man die op zijn 90 jaar besloot zijn geheugen te gaan trainen. Hierdoor kende hij op zijn 100ste verjaardag een getal van 72 cijfers van buiten. Wat echt opmerkelijk was is het feit dat door deze training zijn geheugen in het geheel beter werd.
Dat ouderdom zorgt voor een slecht geheugen is maar 1 van de vooroordelen over de werking van ons geheugen. Dat een goed geheugen een pluspunt is staat echter buiten kijf. Je geheugen zal met de jaren wel trager worden. Dit heeft te maken met chemische reacties en overdracht van zenuwprikkels. Het lijkt een goed idee om dat geheugen nu al te trainen, niet?
Soorten geheugen
Om geheugentraining in te kunnen schatten is het belangrijk te weten dat er 4 verschillende soorten geheugen zijn. Elk van deze soorten heeft een andere werking en bijgevolg ook een andere termijn dat zaken worden onthouden.
1. Zintuigelijk geheugen
In dit geheugen zitten dingen die door de zintuigen werden waargenomen, ze worden voor zeer korte termijn opgeslagen. Hierin kennen we:
- Visueel
- Auditief
- Kinesthetisch (beweging)
- Tactiel (lichamelijke aanraking)
- Smaak
- Reuk
2. Kortetermijngeheugen
Dit is het geheugen dat we gebruiken om informatie op te slaan, zolang ze nodig is om een taak uit te voeren. In dit geheugen kunnen we 5 tot 7 zaken onthouden. Een telefoonnummer bijvoorbeeld. De tijdspanne dat de informatie wordt onthouden kan variëren van enkele seconden tot minuten.
3. Langetermijngeheugen
Dit is het vlak waar geheugentechnieken zo belangrijk zijn. Hier gaan we informatie voor lange termijn onthouden. Dit is ook het geheugen dat bij oudere mensen trager is dan bij jongeren.
4. Permanent langetermijngeheugen
Dit zijn de dingen die we niet meer vergeten. Hier zijn ouderen in het voordeel. Zij kennen minder variatie in hun leven waardoor dit langetermijngeheugen op het eerste zicht beter lijkt.
Geheugentechnieken
Met het toepassen van geheugentechnieken zal niet alleen je geheugen beter worden, ook je creativiteit wordt aanzienlijk vergroot.
Geheugentechnieken worden al lang gebruikt, de oude Grieken hadden mythen als formule voor geheugentechnieken. Dit is de basis geweest voor technieken die vandaag nog steeds worden gebruikt.
Logica en fantasie
Alle bekende geheugentechnieken hebben twee kenmerken en dat zijn logica en fantasie. Het is de combinatie van deze twee die ons in staat stelt informatie te blijven onthouden.
Associaties
Hier kan je echt alle remmen losgooien. Deze techniek doet beroep op je fantasie en creativiteit. Deze techniek is immers overdreven, absurd, komisch, onverwacht, sensueel, … Hij is wat jij er van maakt als je hem gebruikt.
Het vermogen om door associaties snel nieuwe beelden te creëren helpt je op een effectieve manier geheugentechnieken te gebruiken.
Rijmwoorden
Deze techniek is niet echt praktisch en dient voornamelijk om je associatievermogen te trainen. Verzin rijmwoorden voor de cijfers 1 tot en met 10. Het is belangrijk dat dit je eigen rijmwoorden zijn, dat ze uit je eigen fantasie komen. Rijmwoorden van iemand anders zijn moeilijker te onthouden. Als je nu een lijst van woorden moet onthouden ga je met je rijmwoord en het te onthouden woord een nieuw beeld creëren. Bijvoorbeeld: Je rijmwoord voor 1 is been. Het eerste woord dat je wil onthouden is pet. Ga je gang, verzin een beeld waar been en pet in voorkomt. Denk eraan, hoe grappiger je beeld, hoe beter je het zal onthouden.
Als je nu het woord wil ophalen uit je geheugen volstaat het dit beeld op te roepen. Je weet dat je als rijmwoord voor één hebt gekozen voor been. Door deze associatie zal je het woord pet ook snel weer vinden.
Oefening baart kunst
Het oproepen van associaties kan in het begin wat stroef gaan. Geef het echter niet op! Door oefening hiermee maak je de creativiteit in jezelf los. Beelden zullen steeds makkelijker komen en je zal ze steeds beter onthouden. Hierdoor wordt je geheugen beter en zijn de technieken nog efficiënter.
Cadeau
Laat hieronder in de reacties weten of jij geheugentechnieken gebruikt of niet. Zie jij er het voordeel van? Ga je het gebruiken?
Als beloning krijg je van mij een extra techniek. Deze stelt je in staat beter namen te onthouden. Zorg er voor dat je het juiste email adres gebruikt bij het ingeven van je reactie.
Beste Bert,
het is inderdaad niet zo belangrijk wat je gebruikt. Of het nu rijmwoorden, alliteraties, mythen of fabels zijn, zolang ze ons maar helpen beter te onthouden.
Probeer vooral dingen te onthouden met eigen beelden, dat werkt geweldig op lange termijn.
Rijmwoorden of woordspelingen werken super goed bij mij, een favoriete die in het Engels goed werkt is “lefty loosy, righty tighty” om te onthouden in welke richting je een schroef moet draaien om die vast of los te maken (heel gemakkelijk als je ondersteboven in een technische schacht hangt bijvoorbeeld). Bon, het is een alliteratie en geen rijm maar het komt op hetzelfde neer heh 😉
ik gebruik geen geheugentechnieken maar ik zie het nut ervan in en zou het goed kunnen gebruiken . Nooit te laat om er mee te beginnen . Geef me een handing referentie waar te beginnen ( een geheugentechniek boekje dat je kan aanbevelen?)
Beste Jan,
Het is inderdaad nooit te laat om te beginnen. Veel succes en plezier met het oefenen.
Er is geen boekje dat ik je kan aanraden, wat ik je wel kan aanraden is te starten met de technieken die je in dit artikel hebt gekregen. Met deze technieken heb je een basis waar je al een hele poos mee bezig kan zijn. De kunst is immers deze technieken gebruiken tot het een automatisme is.
Schitterend artikel Peter !
De tips zijn de moeite waard…