Wat je taak ook is, het is belangrijk er ‘Je hoofd bij te houden’. Je hersenen spelen in alles een rol, dat weet je al. Misschien een bizarre vraag maar sta jij ooit stil bij hoe geweldig die hersenen van je zijn? Hoe krachtig ze zijn? Het is een grote elektrische spier die je hele lichaam stuurt. Kijk jij af en toe eens of je hersenen in het voorjaar een opruimbeurt kunnen gebruiken?
Kijk in dit filmpje maar eens hoe krachtig die hersenen van je wel zijn:
Als jij bent zoals de meeste mensen, dan sta je hier nooit bij stil. Je hersenen werken keihard voor je, en dat vind je maar logisch ook.
Weinigen denken er aan om af en toe te investeren in hersentraining. Wetenschappers hebben dan ook lang geloofd dat we het moeten doen met de hersenen die we hebben gekregen, dat we daar niets aan kunnen veranderen. Gelukkig, voor elk van ons, is dat intussen een achterhaalde theorie.
Over naar neuroplasticiteit. Deze theorie heeft één zeer verbazingwekkende feit bewezen: Onze hersenen hebben het vermogen om te veranderen. Wat betekent dat als je niet zo slim bent op een bepaald gebied, dat helemaal prima is! Je beschikt over de optie “veranderen” voor dat gebied van je hersenen via een beetje training. Een eenvoudige manier om hier over na te denken is:
Je hersenen zijn een spier. Spieren vereisen regelmatige beweging om in conditie te blijven.
Het leuke is dat je geen groot budget nodig hebt, of terug naar school moet om je hersenen extra training te geven. Al wat je moet doen is wat tijd investeren om je hersenen consistent te trainen.
Er zijn een aantal dingen die je niet weet over je hersenen, die een rechtstreekse impact hebben op je productiviteit.
Met deze 11 tips ben je vandaag nog productiever …
11 tips voor productievere hersenen
- Je hersenen bestaan uit twee helften – Dat wist je uiteraard al, je hebt een linker- en rechterhelft. Elk van deze helften heeft een zeer uitgesproken functie. De linkse hersenhelft staat in voor al het logische en exacte wiskunde. Deze helft is ook voornamelijk dominant op het vlak van taal: Ze verwerkt wat je hoort en staat in voor de meeste taken als je spreekt. Als je een feit bovenhaalt, dan haalt je linkse hersenhelft dit uit je geheugen.Je rechter hersenhelft is vooral belast met ruimtelijke vaardigheden: gezichtsherkenning en verwerking van muziek. Het doet wat wiskunde, maar alleen ruwe schattingen en vergelijkingen. De rechterkant van de hersenen helpt ons ook om visuele beelden te begrijpen wat we zien zinvol te maken. Deze helft speelt ook een rol in de taal, in het bijzonder bij het interpreteren van de context en de toon van een persoon.
Om je productiviteit optimaal te verhogen werken deze twee helften best samen. Als ze samen actief zijn kan je beter onthouden en verwerk je gegevens beter. Dat is de reden dat mensen die tijdens een vergadering schijnbaar gedachteloos zitten tekenen, vaak beter onthouden wat er is gezegd. Het luisteren zit in de linker hersenhelft en het tekenen in de rechter. - Slim en toch dom – Je hersenen zijn geweldig, dat is niet te ontkennen. Ze herinneren je aan alles wat je nog te doen hebt. Maar dan ook aan alles. Alleen zijn ze niet slim genoeg om te weten wanneer dit een gepast moment is. Zo heeft het geen nut dat je er aan denkt dat je nog een nieuwe lamp moet kopen op het moment dat je bij de bakker staat.
Gelukkig is er een manier om hier aan te ontkomen, de basis van alle productieve werk: een takenlijst. Je hersenen zijn immers zo intelligent dat ze weten wat ze moeten onthouden en wat niet. Iets wat op je lijst staat, moet je niet meer onthouden. Daarom is het belangrijk altijd een lijst aan te leggen waar je alles opzet dat je te doen hebt. Alles is dan ook echt alles, zowel professioneel als privé. Je zal het weten als je lijst niet compleet is, je hersenen komen dan vanzelf met dat punt naar boven dat er nog niet op staat. Als je dat merkt, schrijf het dan onmiddellijk op, zodat je dit niet meer moet onthouden. - Loslaten – Je hersenen zijn zo intelligent dat ze kunnen loslaten wat afgewerkt is. Daarom is het vorige punt zo belangrijk. Doordat je hersenen loslaten wat afgewerkt is kan jij je op nieuwe uitdagingen concentreren. De Russische psychologe Bluma Zeigarnik heeft hier onderzoek naar gedaan bij kelners. Daaruit bleek dat de kelners de bestellingen van tafels die nog niet betaald hadden beter konden onthouden dan tafels die al betaald hadden.
Voor je productiviteit is het dus belangrijk dat je taken afwerkt, anders blijven ze hangen en kan je wel eens overweldigd raken. - Streep het door – Het is voer voor vele discussies, een papieren takenlijst of een elektronische? In eerste instantie is er een belangrijk onderscheid tussen ja dagelijkse takenlijst en je totale takenlijst, die hierboven al aan bod is gekomen. Op je dagelijkse takenlijst staan alleen de taken voor vandaag, op de andere staan al je taken ooit.
Je hersenen doen hier iets heel speciaal op het moment dat jij een afgewerkte taak doorhaalt. Op dat moment is er een link tussen je hand en je hersenen. Door die taak door te halen gaan je hersenen ontspannen. De spanning in je brein om die taak vast te houden valt letterlijk weg. Dat is de reden dat ik adviseer om je dagelijkse takenlijst op papier te zetten. Je kan nog altijd je grote takenlijst elektronisch houden, gewoon omdat dit handiger werkt. - Maak het emotioneel –
In je hersenen zit er een klein amandelvormig structuur dat de amygdala noemt. Klein maar krachtig, want de amygdala maakt deel uit van de structuur in je hersenen die instaat voor emotie en motivatie. De amygdala staat in voor de hormoonhuishouding die je emoties bepalen. De amygdala legt verbanden tussen informatie die afkomstig is van de zintuigen, en koppelt er vervolgens een emotie aan. En dat is waar we het kunnen gebruiken om productief te worden. Koppel emotie aan wat je moet leren of onthouden en de amygdala zorgt ervoor dat het beter zal worden opgenomen in je hersenen. - Multitasken kan niet – Ik heb eerder al geschreven dat multitasken niet bestaat. Het is zelfs nog straffer dan dat, het is gewoon voor je hersenen letterlijk niet mogelijk om te multitasken. In realiteit doe je aan task-switching, je wisselt dus snel tussen taken. Het spreekt voor zich dat dit niet goed is voor je productiviteit. Onderzoek toont dan ook aan dat je 50% meer fouten maakt en 2 maal zoveel tijd nodig hebt om beide taken af te werken.
- Slaap voldoende – We hebben het allemaal wel al eens gehoord, je hebt 8 uur slaap nodig. Onderzoek toont aan dat dit niet zo is. Met 6,5 tot 7,5 uur slaap zou je langer leven, gelukkiger en productiever zijn. Minder slaap dan dit gaat ten koste van je productiviteit. We verliezen allemaal onze focus gedurende de dag. Onze hersenen leveren dan een extra krachtinspanning om die focus terug te vinden. Als je niet voldoende slaapt is dat niet mogelijk.
- Zicht verslaat alles – Wanner je informatie hoort weet je er na drie dagen nog ongeveer 10% van. Voeg hieraan een beeld toe en na drie dagen weet je nog ongeveer 65%. De reden hiervoor is dat je hersenen niet efficiënt zijn in het lezen. Tekst is voor je hersenen een verzameling van kleine stukjes. Dat kan je overwinnen door middel van snellezen. Dan ga je niet meer de aparte woorden lezen, maar de structuur herkennen, daar zijn je hersenen namelijk wel goed in.
- Korte periodes van concentratie – Je hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken, en dat vraagt energie. Die energie is niet onuitputtelijk. Gelukkig kan je die energie wel bijvullen, door middel van pauzes. Het is dus niet zo dat een taak sneller afgewerkt is als je er in één stuk mee doorgaat. Door regelmatig pauze te nemen blijft het energieniveau van je hersenen op pijl. Je zal ook merken dat je minder snel moe bent.
- Start – Dit is misschien wel de grootste hack die je kan toepassen op je hersenen. Gewoon beginnen met een taak is al voldoende. Je hersenen kunnen er namelijk niet goed tegen als iets wat je gestart bent niet afwerkt. Om je productiviteit te verhogen, met je dus gewoon starten, je hersenen houden je dan wel bezig om die taak af te werken.
- Oefenen, oefenen, oefenen – Je hersenen zijn een spier, spieren die stil liggen kwijnen letterlijk weg. Maar er is meer. Informatie verwerken, nieuwe dingen leren of dingen op een andere manier doen. Het zorgt er voor dat er in je hersenen verbindingen ontstaan. Door deze verbindingen vaak en lang te gebruiken, worden deze steviger. Als ze op hun stevigst zijn, dan spreken we van een gewoonte. Daarom is het nodig dat je iets nieuw langere tijd consequent toepast. Zo maak je dat pad in hersenen steviger en ontwikkel je ene gewoonte. Uiteraard kan ke zo slechte gewoontes ook weer afleren, door dat pad niet meer te gebruiken zal het op termijn verdwijnen.
Start je training
Is die spier in je hoofd al enige tijd niet echt meer getraind? Begin er dan vandaag mee. Het komt niet alleen je productiviteit ten goede, maar je hele leven zal hier de voordelen van ondervinden. Je bent bijvoorbeeld meer ontspannen omdat je geen taken meer hoeft te onthouden. Of je komt ’s avonds niet meer uitgeput thuis omdat je voldoende pauze hebt genomen tijdens de dag.
Met welk van bovenstaande punten start jij vandaag nog?
[related_post themes="flat"]
Ha Peter, dank voor weer een interessant artikel.
Wat betreft de takenlijst die je noemt kan ik het boek ‘Making Ideas Happen’ van Scott Belsky van harte aanbevelen. Hij beschrijft een fantastische methode om projecten (ook privé-zaken) te managen. Ik gebruik de methode al jaren en het werkt ontzettend fijn omdat je, zoals je ook beschrijft, alle ideeën/taken opschrijft en er niet langer over blijft piekeren.
Wat betreft het herinneren van iets op een onhandig moment… (dat kan immers altijd gebeuren) er zijn hele handige manieren om dit soort ‘slecht getimede’ gedachten toch te onthouden – zelfs als je geen pen en papier bij de hand hebt. Ik heb er zo’n anderhalf jaar geleden eens een artikeltje over geschreven: http://hatrabbits.com/remembering-ideas/
Ik ga na het lezen van punt 1 proberen om wat meer tekeningetjes te maken tijdens het maken van notities bij afspraken en lezingen! 🙂
Beste René,
Hartelijk dank voor weer een mooie reactie!
De techniek met het lijstje rijmwoorden is inderdaad handig, kwam op dit blog ook al eens aan bod: http://www.agemacoaching.be/geheugentechnieken/
Ik vind het punt met de tekeningen tijdens vergaderingen ook zeer handig, alleen moet je hier wat uitkijken met de perceptie. Als je in een vergadering zit met managers kan het zijn dat deze dat niet weten te appreciëren.
Veel succes met je geheugentraining!
Peter