Een interview over het werk van Yann Graf, ondernemer uit Bazel, Zwitserland
[The interview is also available in English]
Iedereen heeft de mond vol over Het Nieuwe Werken. Telewerken is dan ook een oplossing voor de toenemende problemen met het woon-werk verkeer, de kosten van kantoren, de balans tussen werk en privé, en nog andere problemen.
Er zijn veel theoretische uitwerkingen en onderzoeken die wijzen op de voordelen, maar ook de nadelen van telewerken. Hoewel die onderzoeken zeer waardevol zijn mogen we niet vergeten dat we het meeste kunnen leren uit de studie van de praktijk. Ik kreeg de kans om Yann Graf te interviewen over zijn ervaringen met telewerken.
Yann is niet zomaar ondernemer, hij heeft internationale ervaring. Na zijn studies in Zwitserland werkte Yann als freelance webdeveloper in een e-commerce zaak in Zwitserland. Even later ging hij voor 5 jaar in dienst, waarna hij besliste om voor een paar jaar naar Nederland af te zakken. Daarna is Yann weer naar Zwitserland verhuist, naar Bazel in het Duitstalige gebied. Gezien Yann afkomstig is van het Franstalige deel van Zwitserland voelt hij zich in eigen land terug een beetje expat.
Wie is Yann Graf?
Yann, kan je ons vertellen wie je bent, en vooral wat je doet?
Ik heb me gespecialiseerd in online communicatie en merkopbouw voor bedrijven. Ik help deze bedrijven om hun online identiteit op te bouwen en te onderhouden, van website en nieuwsbrieven tot hun social media advertising.
Werkritme
Wat is je huidige werkritme?
Op dit moment ben ik nog aan het zoeken naar mijn kruissnelheid bij het werken. De uren dat ik werk zijn sterk afhankelijk van het project waar ik mee bezig ben. Ik heb het gevoel dat ik 8 uur per dag moet werken, omdat ik mijn zaak hier in Bazel nog aan het opbouwen ben. Over het algemeen kan je stellen dat ik tussen de 30 en 50 uur per week werk.
Wat is je ideale regime?
Uiteindelijk zou ik graag 4 dagen per week werken en 1 dag overhouden om creatief bezig te zijn. Ik hecht meer waarde aan de vrijheid om dit soort projecten te kunnen doen, dan aan mijn inkomen. Deze creatieve projecten gaan over fotografie en ontwerpen, liefst zonder dat er een computer bij komt kijken. Toen ik als werknemer werkte had ik geen tijd voor dit soort projecten en dit was op langer termijn slecht voor mijn motivatie.
Waarom ben je ondernemer?
Wat waardeer je het meest in het ondernemer zijn?
Als ondernemer kan ik werken aan verschillende soorten projecten. De ene dag werk ik aan een reclame-project, de volgende ben ik bezig met het definiëren van de online identiteit van een grote onderneming. Deze afwisseling is wat me gemotiveerd houdt.
Ik kan als ondernemer ook tijd maken om één dag per week creatief te zijn. Deze dag heeft niets te maken met werk, het gaat puur om creativiteit. Op deze manier voorkom ik stress en krijg ik nieuwe inzichten in mijn lopende projecten.
Je bureau
Waar heb jij je bureau? Of moet ik vragen je bureaus?
Ik heb vier plaatsen waar ik werk op dit moment
- Co-werkplek 1
- co-werkplek 2
- Mijn bureau thuis
- Café, trein, …
Ik was een tijd veel onderweg, die tijd gebruikte ik om werk gedaan te krijgen. Op de trein kan het rustig zijn, dat maakt dat dit een goede plaats is om me te concentreren.
Wat is het verschil tussen de twee co-werkplekken?
De eerste co-werkplek is een nieuw bureau, het heeft een fris en modern ontwerp, en dat bevalt me wel. De mensen die ik hier ontmoet zijn verschillend van de mensen in de tweede co-werkplek. In de eerst komt ik meer creatieve mensen tegen, zoals ontwerpers. In de tweede co-werkplek is er ook een startup Academie en een incubator. De mensen die hier komen zijn meer gericht op het zakelijke.
In welke omgeving werk je het liefst?
Ik verkies de eerst co-werkplek. In dit nieuwe gebouw is er nog niet veel bezetting, dat wil zeggen dat het er rustig is. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om me te concentreren. Het helpt ook omdat ik weet dat ik daar ben om te werken, en er zijn geen taken die ik tussendoor kan doen. Thuis is er altijd wel iets dat ik tussen twee taken door kan doen en dat neemt dan altijd meer tijd in beslag dan gepland. Thuis neem ik ook een langere lunchpauze, waardoor er minder tijd over is om aan mijn geplande taken te werken.
Concentratie
Hoe concentreer jij je in een omgeving waar veel geluid en beweging is?
Als ik me echt wil concentreren, dan zet ik mijn koptelefoon op. Ik werk sowieso liever met muziek. Het helpt me, ik kies de muziek in functie van het werk dat ik doe of in functie van het moment van de dag.
Inspiratie
Waar doe jij het meest inspiratie op?
Dat is zeker in een café. Daar is er altijd iets gaande. In de onderzoeksfase van een project ga ik graag in een café werken omdat het er ook niet zo leeg is. In deze omgeving krijg ik meer input, wat me inspireert.
Je gebruikt de cafés dus als je inspiratie nodig hebt, de co-werkplek of je bureau thuis om geconcentreerd te werken. Je kan dus zeggen dat elke werkplek zijn eigen functie heeft?
Ja! Absoluut. Ik kies mijn werkplek in functie van wat er op mijn planning staat. Ik gebruik dit ook om mijn planning te optimaliseren.
Als je naar de co-werkplek gaat, voor concentratie en minder afleiding, stel je dan nog uit?
Ja, toch wel. De co-werkplek is niet voldoende om mijn uitstelgedrag aan te pakken. Er zijn altijd taken op mijn lijst die leuker zijn dan die waar ik aan werk.
Hoe los je dat op?
Voor elke belangrijke taak heb ik een deadline. Deze deadline voorkomt dat ik ga uitstellen.
Leuk! Heb je nog een finaal advies voor de lezers van mijn blog?
Ja, ik stel voor om een routine op te zetten.
Ik heb zelf een maandelijkse takenlijst, zowel voor mijn persoonlijke als professionele doelen. Ik evalueer mijn doelen elke dag en kijk na wat goed gaat en wat niet goed is gegaan (beter had kunnen gaan). Vanuit deze maandelijkse doelen definieer ik mijn doelen voor de volgende werkdag.
Dat is een zeer mooie routine. Heb je dan ook jaarlijkse doelen?
Ja, ik heb zeker ook jaarlijkse doelen, daar komen mijn maandelijkse doelen van.
Evalueer je die jaarlijkse doelen ook?
In het document waar ik mijn maandelijkse doelen in heb staan, staan bovenaan mijn jaarlijkse doelen. Dus elke keer ik het document met mijn doelen open zie ik eerst de jaarlijkse doelen. Zo blijven ze fris in mijn geheugen.
Dat is een zeer mooie manier om je focus strak te houden op je meest belangrijke taken, Yann. Hartelijk dank voor dit inspirerende gesprek. Ik ben er zeker van dat de lezers van mijn log waarde zullen halen uit je antwoorden.