Wat is stress?
Als je het druk hebt, dan krijg je stress. Maar wat is dat nu precies?
Stress bestaat uit 4 groepen van symptomen:
- Emotionele – Snel gefrustreerd, niet kunnen ontspannen, ...
- Lichamelijke – Lage energie, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, …
- Cognitieve – Zorgen maken, gedachten die maar doorgaan, niet kunnen focussen, …
- Gedrag – Geen zin om eten, of veel eten, cardiovasculaire problemen, …
Symptomen die vaak voorkomen en waaraan je stress kan herkennen zijn zaken als een hogere hartslag, oppervlakkige ademhaling, hogere bloeddruk en een constante staat van paraatheid om te reageren. Door de lage energie die je ervaart bij stress is uitstelgedrag en het vermijden van verantwoordelijkheden ook zeer aanwezig.
Het is dus belangrijk om rustig te blijven als je onder druk staat. Rustig blijven zorgt ervoor dat je de juiste beslissingen neemt om die stress die je ervaart zo snel mogelijk weg te werken.
Hier zijn 7 tips om rustig te blijven als je onder druk staat:
Hoe blijf je rustig?
- Signalen herkennen – Hierboven zie je een korte opsomming van mogelijke signalen. Er zijn er uiteraard een pak meer. Je kent bij jezelf de signalen wel, alleen kiezen we er vaak voor deze te negeren. Door je bewust te zijn van wat je voelt en ervaart, weet je al snel of wat je voelt stress is. De signalen tijdig herkennen stelt je in staat om de situatie zo snel mogelijk aan te pakken.
- Juist ademen – Bij stress ga je dus oppervlakkig ademen. Om van je stress af te komen is dus het tegenovergestelde nodig. Adem diep in, zodat je buik uitzet. En adem langzaam weer uit. Door de helft of het dubbel langer uit te ademen, zal je merken dat je vanzelf tot rust komt.
- Verzorg je nervus vagus – De nervus vagus is een zenuw die loopt van je hersenstam rechtstreeks naar je maag, ingewanden, hart en longen. Het is ook de belangrijkste zenuw betrokken bij de kalmerende zenuwbanen. Hier komen de uitdrukkingen ‘op iemands zenuwen werken’ en ‘op je buikgevoel afgaan’ van. Deze zenuw verzorgen doe je door
- Te mediteren
- Positieve gedachten te koesteren
- Lichaamsbeweging
- Inname van voldoende Omega 3 uit bijvoorbeeld noten.
- Draag zorg voor jezelf – Je staat onder druk, wat doe jij om je lichaam te verzorgen zodat het om kan gaan met de situatie? Hiervoor moeten we kijken naar alle essentiële delen zoals wat je eet, je slaappatroon, hoeveel je beweegt en hoeveel je ontspant. De boog kan immers niet altijd gespannen staan.
- Heb een systeem – In rustige tijden een systeem opzetten, en gewoon worden, zodat jij perfect weet wat te doen in eender welke situatie, levert op als het druk is. Als je tijdens drukke momenten kan terugvallen op je vertrouwde systeem, dan is de kans op stress al direct een stuk kleiner.
- Voorbereid zijn – Het is niet omdat je niet moet uitgaan van het feit dat er iets fout kan lopen, dat jezelf er niet tegen moet beschermen. Het kan immers altijd een keer fout lopen. Door een scenario te hebben over wat te doen in dit specifiek geval blijf je de problemen voor en voorkom je dat je het druk hebt.
- Vraag hulp – Er is echt niets mis mee om hulp te vragen, zeker niet als je onder druk staat. Het zijn in die situaties vaak de kleine dingen die je een heel vooruit helpen om de zaak het hoofd te kunnen bieden. Vraag iemand anders om je te helpen een antwoord te vinden op een vraagstuk, of tijdelijk taken van je over te nemen.
Blijf rustig onder druk
Onder druk ervaar je stress, op lange termijn is dat erg schadelijk voor je, zowel lichamelijk als mentaal. Ook je productiviteit heeft eronder te lijden omdat je onder stress meer gaat uitstellen dan normaal.
Zorg dat je een systeem hebt dat je perfectioneert als het rustig is, en kan inzetten als het druk is. Zorg dat je een plan hebt voor drukke periodes die de druk van je wegnemen.
Wat doe jij als je onder grote druk staat? Val je terug op een plan, of ga je in overdrive? Geef je mening in de reacties hieronder, en leer van elkaar!