Het is de tijd van het jaar voor lijstjes. Overal zie je ze, en ze geven je een kijk op het verleden, hoe 2015 was, wat er gebeurde, wat er werd beslist, wat er goed ging en wat er fout is gelopen.
Hieruit komen dan vaak de voornemens om het in het nieuwe jaar beter te doen. Welke voornemens heb jij al genomen voor 2016? De lijst met voornemens die vaak terug komen is erg breed. Er komen vaak dingen in terug over de gezondheid, zoals meer sporten, op dieet gaan, gezonder eten, minder uit gaan eten. Een andere groep gooit het op de professionele omgeving en wil meer gedaan krijgen volgend jaar, minder tijd verliezen, meer netwerken of promotie maken.
Na Nieuwjaar is het op 6 januari Drie Koningen. De drie wijzen gingen volgens de Bijbel naar de kribbe van het pasgeboren kindje Jezus. Vandaag doen de Drie Koningen elk jaar nog iets extra, ze luiden vaak het einde in van de goede voornemens.
Laat het duidelijk zijn, ik geloof niet in goede voornemens …
Doelen versus voornemens
Goede voornemens zijn niet meer dan dat, voornemens. Van nature uit zijn voornemens gedoemd om uitgesteld en later vergeten te worden. Op zicht een geweldige manier om tijd te sparen, alleen niet echt efficiënt.
Het is maar bij het omzetten van een voornemen in een doel dat het iets concreet wordt. Een doel is immer gedefinieerd, je weet wanneer je doel bereikt is. Een doel is ook tijdsgebonden, je weet wanneer je het bereikt wil hebben. Deze eigenschappen maken dat een doel erg lijkt op een project.
Projecten kunnen worden opgesplitst in taken en die zijn op hun beurt uitvoerbaar.
Door in je agenda tijd te reserveren om die taken uit te voeren, kan jij efficiënt naar je doelen toe werken. Ik geloof dat dit de meest effectieve manier is om elke dag dichter bij je doelen te komen.
Zie jij het verschil tussen voornemens en doelen? Neem dit jaar een goede start, schrijf je doelen op, maak er taken van plan tijd in je agenda om er aan te werken. Evalueer regelmatig of je taken nog relevant zijn, moeten worden bijgestuurd en hoever je er mee bent opgeschoten. Je zal merken dat je doelen snel bereikt worden. Het stelt je misschien zelfs in staat om meer doelen te definiëren.
Van voornemens naar doelen
Hoe doe je dat nu, je voornemens omzetten naar doelen?
Laten we als voorbeeld nemen dat je goede doel is dat je volgend jaar minder afgeleid wil worden tijdens je werk. Dat is een mooi voornemen, maar nog geen doel.
Het is niet concreet en niet tijdsgebonden. Door hier een tijd en een concreet getal aan toe te voegen, kom je al meer in de buurt van een doel:
Ik wil tegen eind januari nog maximaal 2 keer per dag onderbroken worden als ik geconcentreerd aan het werken ben.
Begin je al te zien hoe dit soort doelen je meer concrete taken opleveren?
Voor dit voorbeeld zou een eerste taak kunnen zijn dat je gaat waarnemen welke onderbrekingen je zoal tegenkomt op een dag. Dan kan je strategieën gaan bedenken om elk type van onderbreking te voorkomen.
Plan tijd in je agenda om dit te doen, en implementeer de taken die je definieert.
Wat is het belangrijkste doel dat jij stelt voor 2016?
[related_post themes="flat"]