Dit doet het met je brein, en dat is behoorlijk indrukwekkend
Op kantoor kan het druk en lawaaierig zijn. Muziek kan hierbij een oplossing zijn om je concentratie te behouden. Maar voor je op play drukt is het belangrijk te weten wanneer je muziek en je brein het best samenwerken.
Leren = Stop
Leren is voor je brein analyseren en onthouden van feiten of opdrachten. Als je naar muziek luistert, verwerkt je brein ook nog eens de auditieve input. Omdat dit multitasking is werkt dit niet en zal je brein beginnen schakelen tussen leren en muziek luisteren. Dit kan leiden tot vreemde associaties of foute inschattingen van wat belangrijk is en wat niet. Zet je muziek dus uit als je iets nieuw wil leren, zeker als de muziek ook tekst bevat. Uiteraard zijn ook andere afleidingen op dat moment te vermijden.
Rumoer = Play
Als je werkplek rumoerig is zal je brein elk deeltje van dit geluid apart proberen te verwerken. Dit is veel om te verwerken en je brein gebruikt hiervoor energie die jij had kunnen gebruiken voor je concentratie en focus. Hierdoor neemt de concentratie van het stress-hormoon Cortisol toe, en het gehalte aan Dopamine neemt af. Dopamine wordt niet voortdurend afgegeven, maar het wordt uitgestoten wanneer je dingen doet die volgens de hersenen beloont moet worden. Je productiviteit gaat hierdoor dus dalen, zelfs als je taak niet vereist dat je leert. In dit scenario kan muziek helpen door het rumoer af te blokken waardoor je hersenen minder te verwerken hebben.
Repetitieve taak = Play
Onderzoek heeft aangetoond dat muziek helpt om repetitieve taken snellen en met minder fouten af te werken. Dit resultaat is het gevolg van het vrijkomen van feel-good neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline, die je helpen ontspannen en gelukkig te voelen en dus ook beter concentreren. Dit is ook zo als je complexe taken doet. Artsen luisteren vaak naar muziek in het operatie kwartier omdat dit de stress doet afnemen. Dit is voordelig voor hun concentratie en prestaties. Wanneer jij je beter voelt, door de muziek, dan heeft dit ook invloed op je omgang met je collega’s. Je hebt meer respect, geduld en zin om samen te werken. Dit kan leiden tot beter teamwerk.
Nieuwe muziek = Stop
Naar nieuwe muziek luisteren heeft altijd een element van verrassing en nieuwigheden. Het ‘nieuwe’ zorgt voor het vrijkomen van dopamine, waardoor jij je goed voelt. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je de muziek verleidelijker gaat vinden dan de taak waar je mee bezig bent. Je focus gaat dan naar de nieuwe muziek in plaats van naar je taak.
Het refrein
Muziek kan een groot verschil maken in je werkdag. Zet gerust het volume wat hoger als er teveel rumoer is, wanneer je ’s morgens niet op gang komt of als je iets repetitief moet doen. Luister vooral naar muziek die je al kent, en bij voorkeur instrumentaal is. Als je iets wil leren, luister dan naar de muziek die je in de stemming krijgt voor je gaat studeren. Een studie uit 2015 heeft aangetoond dat het blokkeren van omgevingsgeluid met natuurlijke geluiden, zoals golven op het strand, de concentratie kan verhogen.
Luister jij naar muziek tijdens het werk? Welk voordeel geeft je dit? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.
[related_post themes="flat"]