Houd rekening met je energie
Je weet het al wel, en je hebt het ook al wel gemerkt. Je energie is niet altijd gelijk. Je hebt dagen dat je zeer energiek bent en dat je de wereld aan lijkt te kunnen. Daar tegenover staan dan de dagen dat je zeer weinig energie hebt en dat alles een last lijkt.
Er is de invloed van de seizoenen op je energiehuishouding. Ik merk in de aanloop naar lente bijvoorbeeld dat ikzelf, samen met velen anderen dit jaar, wat meer vermoeid ben. Het najaar heeft ook wel eens dat effect. Ons lichaam heeft energie nodig om zich aan te passen aan de wijzigende hoeveelheid licht. Licht is immers ook energie.
Ook het weer kan een belangrijk rol spelen. Als het al dagen, of weken zelfs, donker en grijs is met regen, dan is de energie toch helemaal anders dan wanneer het elke dag zonnig is met 20 graden op de thermometer.
Je productiviteit varieert van dag tot dag, en dat onder impuls van vele dingen. Heb je ’s morgens lang in de file gestaan? Heb je al een paar weken wat langer gewerkt? Dan voel je dat je energie met de tijd afneemt.
Plan je lage-energie taken
Je kan voorkomen om stil te vallen op de momenten dat je met lage energie zit. Dat doe je door lage-energie taken te voorzien. Deze taken kan je dan uitvoeren als je merkt dat je te weinig energie hebt voor je andere taken. Niet alleen blijf je zo toch productief, je hebt ook de kans om je energie weer op te krikken.
Dit zijn 7 lage-energie taken die je kan voorzien:
- Lezen – Als je hoge energie hebt, dan ben je creatief, dan kan je het zware denkwerk aan. Lezen komt er dan vaak niet van. Je hebt voor lezen ook niet vel energie nodig, en toch kan het je vooruit helpen. Als je elke dag op je laagste energiemoment een half uurtje leest, dan kan je per maand makkelijk twee boeken lezen.
- Archiveren – Een belangrijk aspect in je productiviteit is dat je informatie eenvoudig en snel kan terug vinden. Hiervoor heb je een duidelijk archief nodig. In de waas van de dag worden niet alle documenten op de juiste manier gearchiveerd. Op de lage-energie momenten kan je hier werk van maken zodat je tijden de hoge-energie momenten geen tijd verspilt aan het zoeken naar informatie.
- Opruimen – Haal de wanorde uit je hoofd door de wanorde op je bureau aan te pakken. Aan een opgeruimd en ordelijk bureau is het niet alleen aangenaam, maar ook productiever en efficiënter werken. Je hebt overzicht en kan alles wat je nodig hebt vlot vinden.
- Mails verwerken – De mails in je Inbox verwerken vraagt niet veel energie. Je voert op dat moment immers geen taken uit, tenzij ze erg eenvoudig zijn. Verder ga je voornamelijk plannen, delegeren en archiveren. Ook dit zorgt er weer voor dat je tijdens de hoge-energie momenten alles klaar hebt staan om echt productief te zijn.
- Mediteren – Lage energie is het ideale moment om te mediteren. Mediteren is perfect om rust te krijgen in je hoofd en om je hersenen beter te laten werken. Het stelt je lichaam ook in staat om te recupereren. Na een meditatie heb je dus meer energie.
- Sporten – Wat? Sporten, als je lage energie hebt? Wel ja, sporten geeft je energie. Het stelt je in staat om je hoofd even volledig leeg te maken. De adrenaline van het sporten geeft je energie en je doet een extra dosis zuurstof binnen doordat je dieper gaat ademen. Dit alles zorgt voor een energie die je tot lang na het sporten voelt.
- Muziek – Muziek is energie. Dat wil ook zeggen dat je muziek kan gebruiken om je energie te sturen. Ben je nerveus en opgejaagd, zet dan rustige muziek op. Zoek je juist muziek die je energie geeft, die je een boost geeft zodat je er eens goed in wil vliegen? Dan kies je voor muziek met een hoger tempo, en stevige beats. Op Internet vind je afspeellijsten met work-out muziek, concentratie muziek, muziek om te ontspannen. Het is allemaal beschikbaar. Gebruik deze lijsten om je energie, en dus ook je productiviteit, te sturen.
Ken je energieplan
Het is snel gezegd, plan lage energietaken voor de momenten dat je niet veel energie hebt. Dat wil immers impliciet zeggen dat je ook je hoge-energie taken moet plannen. Als je een beetje vooruit wil plannen, dan weet je dus best ook wat je hoge- en lage-energie momenten zijn.
Dat kan door jezelf te observeren. Wanneer heb je hoge en wanneer heb je lage energie? Door dit bij te houden en in kaart te brengen kan je op voorhand je taken gaan plannen naar je energieniveau.
Ik heb hiervoor een Excel gemaakt. Hierin ken je aan elk uur van de werkdagen een cijfer toe tussen 1 en 5. Met een 1 geef je aan dat je heel lage energie hebt, met een 5 dat je heel hoge energie hebt. Dor dit gedurende 5 werkdagen bij te houden, eventueel over meerdere weken, ken jij precies je energieplan. Op de onderste regel zie je het gemiddelde per dag. Dit stelt je in staat je moeilijkste taken te plannen op de dag dat je het meest productief bent. Hieronder zie je een voorbeeld en je kan je eigen bestand hier ophalen.
Match je taken met je energie
Je persoonlijk energieplan stelt je in staat om je taken te plannen wanneer jij er de juiste energie voor hebt. Elke dag is anders, en elke uur is anders. Dat wil ook zeggen dat je gemiddeld meest productieve dag niet altijd de meest productieve zal zijn.
Zorg er voor dat in je takenlijst altijd taken staan voor als het even wat minder goed gaat. ZO voorkom je dat je productiviteit volledig stilvalt. En in veel gevallen zorg je er zo ook voor dat je in de tijden van hoge energie nog productiever bent. Je hebt in je lage-energie momenten immers de juiste voorbereidingen getroffen.
Stel dat je vrijdagnamiddag niet zoveel energie meer hebt. Dan is dit het uitgelezen moment om de volgende week alvast voor te bereiden. Je kan dat verslag lezen om klaar te zijn voor de vergadering maandag. Je kan je mails verwerken en er taken van maken, zodat je volgende week gelijk kan beginnen.
Hier zit echter ook een valkuil aan vast. Zie jij welke dat is? De valkuil hier is dat je in tijden van lage energie, alleen nog lage energie taken gaat plannen. Hierdoor raken je belangrijke taken niet meer afgewerkt en begin je uit te stellen. Zorg er daarom voor dat je niet teveel van die lage-energie momenten hebt en dat er nog voldoende momenten in je planning staan om zware taken op te nemen.
Wanneer heb jij je hoge- en je lage-energiemomenten in een normale werkweek? Laat het weten in de reacties onder het bericht.
[related_post themes="flat"]