Prioriteiten stellen is basis, maar doen we het?

0  comments

Ze hebben makkelijk praten over prioriteiten stellen. Wat moet jij daar nu mee? ALLES is een prioriteit, alles moest gisteren al klaar zijn. Er is niets dat meer of minder prioriteit heeft. Dit is een probleem waar iedereen wel eens mee af te rekenen krijgt. En hoewel het niet eenvoudig is om te jongleren met meerdere prioriteiten is het niet onmogelijk.

Is echt ALLES belangrijk?

Heb je op dit moment alleen maar belangrijke taken? Zijn er geen taken die je later kan doen? De enige manier om hier toch door te raken is je tijd geven aan de taken die er echt toe doen. Dit wil zeggen dat je een keuze moet maken. Als alles belangrijk is kan dat moeilijk worden. Hier zijn een paar tips om beter aan te voelen welke taken nu echt belangrijk zijn.

Vraag het aan de baas

Als je in een firma werkt, dan is dit je manager. Werk je thuis of als zelfstandig ondernemer, dan ben je dat zelf. Een van de belangrijkste taken van een manager is duidelijk stellen wat wel of niet belangrijk is en waar aan moet gewerkt worden. Als je een manager hebt kan je zijn hulp inroepen wanneer alles belangrijk lijkt. Buiten kantoor ben je zelf verantwoordelijk. Hier volstaat het soms om gewoon te beginnen met een taak op je takenlijst. Zo bouw je momentum op.

Vraag het aan je omgeving

Als je prioriteiten gaat toekennen aan taken waar andere mensen bij betrokken zijn, ga dan het gesprek aan. Vraag hen wanneer ze je hulp nodig hebben, hoeveel werk men van je verwacht en of je er hulp bij krijgt of niet. Als je op project A deze week niets kan doen en project B heeft je morgen nodig, dan weet je wat te doen.

Van achter naar voor

Je hebt waarschijnlijk wel een idee wanneer je taken echt klaar moeten zijn, of wanneer je ze graag klaar zou hebben. Je weet ook al hoeveel tijd je voor elke taak nodig denkt te hebben.  Werk met deze gegevens achteruit in je agenda en je weet wanneer je aan deze taak moet werken, of met welke taak je al bezig zou moeten zijn.

Prioriteiten via de A-B-C-D-E methode

Vertrekkende van een lijst met je taken kan je de A-B-C-D-E methode gebruiken om prioriteiten te leggen.

“A” is voor de ‘zeer belangrijke taken’. Dit zijn de taken die je echt moet doen. Deze taken niet doen heeft een grote negatieve consequentie.

“B” is voor de ‘belangrijke taken’. Deze zijn niet zo belangrijk als prioriteit A. De gevolgen bij het niet uitvoeren van deze taken zijn licht negatief.

“C” is voor de ‘leuk om te doen taken’. Deze zijn zeker minder belangrijk dan A en B en ze niet doen heeft dan ook geen negatieve gevolgen.

“D” is voor de taken die je kan ‘Delegeren’. Als iemand anders de taak voor je kan doen.

“E” is voor de taken die je kan ‘Elimineren’. Verwijder elke taak die je ook maar kan verwijderen. Impliciet wil dit zeggen dat ze totaal niet belangrijk zijn. Taken die je niet doet sparen je tijd om te werken aan je A-taken.

3 ideeën

Hier zijn drie ideeën die je elke dag kan toepassen om je te helpen bij het stellen van prioriteiten.

Ten eerste zorg je dat je doelen en objectieven duidelijk zijn zodat je door het zetten van prioriteiten in de richting zetten van wat echt belangrijk is voor je.

Ten tweede, het is niet de tijd dat je bezig bent die belangrijk is, het is de tijd dat je werkt aan je belangrijkste taken die echt telt.

Ten derde, weet dat het belangrijkste element bij het zetten van prioriteiten je vermogen is om verstandige keuzes te maken. Je kan altijd kiezen om een taak te doen of niet.

Prioriteiten zetten blijft een uitdaging. Het is er echter een uitdaging die de moeite waard is om aan te gaan en het is dus ook mogelijk. Nu kan jij aan de slag, bepaal je prioriteiten en deel onder dit artikel wat je gaat doen! Social share is alvast een sterk middel om te volharden!

[related_post themes="flat"]

Tags

delegeren, methode, prioriteiten, Taken


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.