Ik kan me wel inbeelden dat je nu denkt: “Wacht een even. Gaat dit nu niet in tegen het artikel dat gaat over uit je comfortzone stappen?”
In dat artikel gaat het inderdaad over het uit je comfortzone stappen met de bedoeling iets nieuw te proberen. Ik geef je in dat artikel zelfs de raad dat nieuwe weer te vervangen, zodra je het gewoon bent. Zodra het dus routine is. En daar blijf ik bij, het is nodig om nieuwe dingen te leren als jij als persoon, als professional wil groeien.
Routine is vertrouwd
Die groei kan echter niet constant zijn. Het is voor veel mensen ook niet eenvoudig om nieuwe routines op te zoeken en op te nemen. En dan heb je soms even tijd nodig om weer op adem te komen. Een moment van rust inbouwen in de drukte van het dagelijks leven.
Er zijn, naast de rust, nog 7 redenen waarom je routine wil inbouwen in je dag:
- Het voelt vertrouwd aan – In tegenstelling tot wat je zou vermoeden is routine geen synoniem voor saai of voor momenten van verveling. Door routine in je dag in te bouwen kies je voor iets vertrouwd.
- Tijdswinst – Doordat je doet wat je kent, werk je sneller. Je moet niets meer opzoeken, je hoeft niet meer na te denken over hoe je iets ga
at doen. Het is routine, het gaat dus vanzelf. - Minder stress – Routine levert geen uitdaging. In het artikel over de comfortzone kan je lezen dat een zekere mate van stress nodig is om iets nieuw te leren. Routine is het tegenovergestelde en dus vrij van stress.
- Het geeft zelfvertrouwen – Je zelfvertrouwen stijgt als je weet wat je te doen staat en hoe je moet doen wat je te doen staat. Je bent sneller klaar met je taken, je bent dus productiever.
- Compatibel met creativiteit – Het gaat om balans, wie leeft in balans maakt ruimte voor creativiteit en intuïtie.
- Je moet niet beslissen – Beslissen is niet eenvoudig. Iedereen kent wel de uitspraak: “Kiezen is verliezen.” Routine verlost je van keuze. Je doet immers hetzelfde.
- Het bouwt je systeem – Je hebt vast en zeker een systeem. Het is mogelijk onbewust, maar je werkt je taken op een bepaalde manier af. Een systeem is een set van routines.
Herken je waar dit je toe kan leiden? Sneller werken, minder stress, efficiënter werken, … Jazeker, routine is een goede manier om ‘in de zone’ te raken. Je weet wel, die plaats waar je het meest productief bent en waar tijd en afleidingen niet meer bestaan. Als je routines hebt waarmee je dit bereikt, blijf ze dan vooral doen.
Routines om te verzorgen
Hier is een overzicht van wat je ‘hetzelfde’ kan blijven doen:
- Dezelfde tijd – Kijk eens naar de ‘groten der aarde’, bedrijfsleiders, zogenaamde ‘goeroes’. Als er iets is dat ze gemeen hebben, dan is dit routine in tijd. Vooral de ochtend, ze staan vaak vroeg op, gaan op een bepaald uur sporten, steeds op hetzelfde uur naar kantoor. Die regelmaat stelt je biologische klok in werking.
- Dezelfde plaats – Door dezelfde plaats te gebruiken voor bepaalde taken, gaat dit je creativiteit stimuleren. Ik schrijf mijn artikelen steeds op dezelfde plaats. Als ik geen inspiratie heb, dan komt die vaak wel als ik op de plaats ben.
- Dezelfde muziek – Muziek brengt je in stemming. Dit kan ook productiviteit zijn. Bij het schrijven van een artikel heb ik altijd muziek opstaan, mijn lijst van productiviteitsmuziek brengt me in stemming om te schrijven.
- Dezelfde tools – Als je steeds dezelfde tools gebruikt, dan moet je niet meer nadenken over hoe je ze moet gebruiken. Je kan je zo ten volle concentreren op waar je mee bezig bent. Zo zijn je tools niet hinderlijk tijdens het werken.
- Dezelfde rituelen – Als je productieve rituelen hebt, blijf ze dan doen. Schakel acties die je motiveren aan elkaar en maak er een routine van. Zo haal je het meest uit je dag.
Blijf bij je productieve gewoontes
Als je een routine hebt die werkt, blijf er dan bij. Door bij je routines te blijven maak je ruimte voor vernieuwing. Ga op zoek naar de ideale balans om je doelen te bereiken.
Soms is ‘meer van hetzelfde’ precies wat je nodig hebt om productiever te zijn. Bekijk dit niet als saai, maar als vertrouwd om er het maximale uit te halen.
Vraag: Welke ‘dezelfde’ routines heb jij die je productiever maken?
[related_post themes="flat"]