Snellezen in kleine stapjes

Er zijn van die dingen die belangrijk zijn. Ondanks dit feit zijn ze weinig tot niet gekend. Snellezen is een techniek die belangrijk is, steeds meer en meer. Toch kennen weinig mensen deze techniek.

Er komt steeds meer en meer informatie op ons af, dat heb je intussen al zeer vaak gehoord. Misschien ervaar jij dat echter niet zo. Ligt je eigen ervaring meer in het feit dat je minder tijd krijgt om te doen wat je moet? In beide gevallen kan de druk er vanaf gehaald worden door het toepassen van slimme technieken.

Begrijpend snellezen

Snellezen is niet echt het goede begrip, het is begrijpend snellezen. Sneller lezen kan je vlot bereiken. Of je begrip van wat je leest hier ook mee stijgt, is maar de vraag. Snellezen is een techniek die naast de leessnelheid ook het begrip verhoogd.

3 belangrijke hindernissenBoek en klok - snellezen

Er zijn drie hindernissen die voorkomen dat we sneller lezen. Door deze drie hindernissen uit de weg te  ruimen kan je werken aan je leessnelheid:

  1. Subvocaliseren
    De meeste mensen hebben leren lezen door hardop te lezen. Op latere leeftijd werd dat binnensmonds of in gedachten zeggen wat we lezen. Dat noemt subvocaliseren.  Het probleem hier is dat je spreeksnelheid op 200 tot 250 woorden per minuut ligt. Doordat we de woorden uitspreken, ook als is dat in gedachten, is dat de limiet van de leessnelheid. Om sneller te lezen moet je hier dus mee stoppen.
  2. Fixatie
    Onderzoek heeft aangetoond dat we bij het lezen op elk woord fixeren om hier een mentale foto van te nemen en er een betekenis aan te koppelen. Het gebied waar je ogen zich op kunnen fixeren is echter veel groter dan 1 woord. Je kan ook de woorden in de omgeving zien. Fixeer je maar eens op het woord ‘fixeer’. Hoeveel woorden in de omgeving zie je nog? Twee woorden aan elke kant? Misschien ook woorden uit de zinnen er boven of onder.
  3. Regressie
    Regressie is het terugspringen van het oog bij het lezen. Dit doe je onbewust, maar wel vaak. Hierdoor ligt de snelheid van lezen een stuk lager dan wanneer je in één keer door zou lezen. Je springt vaak terug naar vorige woorden om zeker te zijn dat je het goed hebt begrepen. En dat was ook zo, je bent er alleen niet zeker van.

Leid je ogen naar snelheid

Hoe kan je deze hindernissen nu uit de weg ruimen? Door je ogen te leiden. Dit doe je met een aanwijzer. Gebruik hiervoor liefst een potlood. Waarom een potlood? Een vinger is te dik en blokkeert te veel omliggende woorden. Om hindernis 2 hierboven uit te schakelen is het belangrijk dat je ook zoveel mogelijk woorden ziet.

Hindernis drie werk je weg door met het potlood een vloeiende beweging te maken door je tekst en niet terug te springen.

Hindernis een kan je voorkomen door je potlood snel genoeg door je tekst te leiden, zo heb je niet de tijd om te subvocaliseren. Doe je dat wel, dan gaat de beweging met het potlood niet vlot meer verlopen.

Door aan lage snelheid te beginnen en veel te oefenen kan je de snelheid opdrijven en het subvocaliseren uitschakelen. Je zal dan ook afleidingen verminderen en je fixatiegebied verhogen.

Alpha

Door de ritmische beweging van het potlood, over steeds grotere stukken tekst, komen je hersenen in een flow. Dit is de alpha staat, de toestand waarin we het meest optimaal leren. Je kan je in deze staat beter concentreren en je begrip neemt toe.

Combineer deze leer modus eens extra te stimuleren met instrumentale muziek van 60 BPM tijdens het snellezen.

Van snellezen naar mindmap

Bouw stops in op sleutelwoorden en duid deze snel aan met het potlood. Deze woorden kan je later gaan gebruiken om een mindmap te maken. Die mindmap is dan je samenvatting.

Kleine stapjes

Download de metronoom, en volg de aanwijzingen in deze 6 stappen om het snellezen te oefenen en gewoon te worden.

  1. Begin met de metronoom in te stellen op 60 BPM. Dit is het ritme waarop je stops gaat inbouwen in de beweging van het potlood.  Door een stop in te bouwen met het potlood geef je een rustpunt aan voor je ogen. Oefen dit voor ongeveer 10 minuten.
  2. Verhoog de snelheid van de metronoom naar 90 BPM. Oefen ook nu weer 10 minuten. Je komt nu uit op 2 tot 3 stops per regel. Stop op sleutelwoorden en begin niet met het eerste woord , maar iets verder uit de kantlijn.  Oefen dit gedurende een aantal dagen.
  3. Ga nu terug naar 60 BPM. Lees nu een regel van begin naar eind, en direct verder met de volgende regel van het eind naar het begin.
  4. Voer de snelheid weer op naar 90 BPM en oefen het heen en terug lezen weer gedurende een aantal dagen.
  5. Weer op 60 BPM ga je nu je aanwijzer onder twee regels zetten en per twee regels lezen. Voor dit ook weer op naar 90 BPM om een paar dagen te oefenen.
  6. Doe hetzelfde als in punt 5 maar dan heen en terug. Dus heen en terug aan 60 BPM, verhogen naar 90 BPM en een aantal dagen oefenen.

Je leessnelheid is nu, met meer begrip van wat je hebt gelezen, minimaal verdubbeld. Ben je daar nog niet, blijf dan oefenen, dat kan op deze link door de snelheid steeds op te drijven.

Bijlezen

Ironische genoeg is het zeker zinvol om met je oude en trage leessnelheid je voldoende te informeren over het snellezen. Dat kan bijvoorbeeld met deze boeken:

–          Snellezen voor Dummies

–          Leren snellezen in weinig tijd – Tony Buzan

Neem voldoende tijd en rust

Snellezen is een techniek die moet wennen, zeker voor de oogspieren. Die worden veel intensiever gebruikt en hebben tijd nodig om te wennen. Oefen daarom in het begin zeker niet meer dan een uur en stop als je ogen vermoeid aanvoelen.

Vraag: Wat ga jij lezen als je deze techniek onder de knie hebt?


Tags

Snellezen, subvocaliseren


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.