Studenten en Uitstelgedrag

0  comments

Studeren is leuk. Hoewel veel studenten die mening niet zijn toegedaan en ikzelf ook mijn momenten heb gehad dat het me tegenstak. Intussen kan ik mezelf een levenslang student noemen.

Studeren is voor mij niet gestopt bij de aanvang van mijn professionele leven. Daarom liggen studenten me ook na aan het hart. Zij zitten volop in de leerfase, zijn sponsen die informatie opnemen, en kritisch verwerken. De basis die ze nu leggen, dragen ze nog vele jaren mee.

Gedurende heel het schooljaar blijven verleidingen opduiken van alles wat plezierig is. Zelfs in de bibliotheek met al hun vrienden en een snelle wifi verbinding kan een kleine pauze snel uitgroeien tot een afwezigheid van een paar uur. De cijfers van het aantal studenten dat uitstelgedrag vertoont gaan tot 75%.

De oorzaak daarvan is niet alleen de legendarische impulsiviteit van studenten. Er is ook een wetenschappelijke uitleg. Bij jonge twintigers is de prefrontale cortex nog in ontwikkeling, deze is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor wilskracht.

Studenten op telefoon uitstelgedrag

Wat de reden ook is, uitstelgedrag zorgt er keer op keer voor dat studenten bij examens of proefwerken in de problemen komen. Symptomen hier zijn nachtenlang doorwerken, vermoeide blikken en afgenomen concentratie. Wat kan je dan doen om deze neiging tot uitstellen aan te pakken?

Bewust worden – De eerste stap

Zonder je bewust te zijn van het feit dat je uitstelt, of de reden waarom je uitstelt, en wat de functie van je uitstelgedrag is, is het niet mogelijk er iets aan te doen. Zoals met de alle problemen is zelfkennis en bewust zijn noodzakelijk om het probleem aan te pakken.  Vaak is het ontdekken van de reden waarom je uitstelt voldoende om het gedrag te wijzigen.

Time management technieken

Let op, niet elke time management techniek is geschikt om uitstelgedrag aan te pakken. Technieken die de angst en vrees wegnemen en het voordeel aantonen van het afwerken van een taak, zijn de beste. Technieken die je opzadelen met lange takenlijsten en weinig flexibiliteit zullen uitstelgedrag eerder aanmoedigen dan oplossen.

Motivatie

Actief deelnemen is een goed begin om uitstelgedrag aan te pakken. Als je passief in de lessen  zit en niet deelneemt, dan is je motivatie niet groot genoeg om een taak op te willen pakken. Je komt als het ware ‘in’ het onderwerp, wat je meer motiveert om er iets voor te doen. Een universele waarheid is dat we niet graag beginnen aan wat saai en frustrerend is.

Begin

Zo eenvoudig kan het zijn. Stel je een taak al veel te lang uit? Begin er gewoon aan. Eenmaal gestart ben je meer geneigd om door te gaan. Je kan het jezelf makkelijker maken door die taak op te splitsen in kleine sub-taken. De eerste taak is dan liefst een zeer eenvoudige, dat neemt de weerstand om te beginnen volledig weg.

Maak dit schooljaar, en de volgende, je beste ooit

Neem je kans in het begin van dit schooljaar om een goede start te nemen met goede gewoontes. Je blijft uiteraard student, en de boog kan niet altijd gespannen staan. Voorzie daarom flexibiliteit in je planning. Jij wil toch niet die nerd zijn die niet mee op stap gaat om te studeren? Ga voor jezelf na wat nodig om om tijdig klaar te zijn met studie, proefwerken, enzoverder. Plan aan de hand van deze informatie de momenten dat je er aan kan werken. Zorg hierbij steeds voor voldoende momenten om te ontspannen, het is niet de bedoeling dat je voor het einde van het jaar uitgeblust bent.

Als jij een student bent, of een student in huis hebt, die wel eens uitstelt en die het zichzelf hierdoor moeilijk maakt, gebruik dan deze tips om je studentenleven eenvoudig te houden en meer plezier te maken.

Ga jij dit schooljaar je uitstelgedrag aanpakken? Laat het weten in de reacties, zo kunnen we van elkaar leren!


Tags

Student, Uitstelgedrag


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.