De toekomst van time management
Ik heb de laatste jaren veel evoluties gezien in onze omgang met tijd en technologie. Daarbij stel ik me dan wel eens de vraag, hoe zal time management er uit zien binnen 100 jaar? Wat zal de perceptie van tijd zijn? Op welke manier zullen we binnen 100 jaar werken. Dit is niet meer dan een denkoefening, en toch kunnen we hier vandaag al dingen uit meenemen.
Over 100 jaar, dan zitten we al weer enkele generaties verder. Tijd is dan misschien niet meer wat wij er vandaag van denken. Uiteindelijk was er een tijd, dat tijd nog niet bestond. Misschien moeten we eerst eens kijken hoe time management er uit kan zien binnen 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar. Tijden die we nog kunnen, en hopelijk, zullen, meemaken.
Je kan er niet omheen dat de ontwikkelingen van de laatste jaren enorm veel invloed hebben gehad op onze relatie met tijd. Er zijn steeds meer ‘gadgets’ die ons niet alleen de tijd tonen, maar er ons ook attent op maken als het tijd is.
Op technologisch vlak zien we steeds meer integratie van techniek in ons dagelijks leven. De laatste ontwikkeling op dat vlak zijn de zogenaamde wearables. Bijvoorbeeld smartwatches, horloges die je in staat stellen om ook berichten op je telefoon te volgen, zonder die er te moeten bij nemen. Andere integraties zijn we soms al zo gewoon dat we er niet meer bij stil staan. Zo hebben de meeste wagens vandaag een automatische verbinding met je telefoon over bluetooth. In nieuwere modellen zien we nu ook een continue toegang tot het Internet in de wagen tot het opzetten van een eigen WiFi netwerk in je wagen.
Deze ontwikkelingen hebben ook invloed op de manier waarop we werken. Ze stellen je in staat om niet langer aan dat bepaald bureau te moeten zitten ol je werk te doen. Je kan met behulp van een portable of tablet ook op andere locaties terecht. Sinds Internet zo performant is geworden is dat geen probleem meer.
Hoe ga je om met die nieuwe ontwikkelingen?
Laat ik even bij het voorbeeld van de smartwatch blijven. Ik zie op Internet artikels voorbij komen die zeggen dat je productiviteit kan stijgen met deze toestellen. Anderen zeggen dan weer dat het gewoon een stoorzender meer is die je concentratie verstoort. Ga vooral voor jezelf na wat de voor- en nadelen zijn van nieuwe gadgets en nieuwe ontwikkelingen en wat de invloed is op je productiviteit. Als je veel berichten op je telefoon krijgt en je horloge piept bij elke gebeurtenis op je telefoon, dan is de kans groot dat je concentratie hierdoor sterk daalt. Als je dit toestel slim gebruikt, kan het je tijd sparen doordat je niet elke kaar naar je telefoon moet grijpen. Zie jij meer nadelen dan voordelen aan nieuwe gadgets, koop ze dan niet, of gebruik ze niet als je aan het werken bent. Het is net als bij je telefoon, zet notificaties en geluiden uit om je concentratie niet te storen.
Als we dan even terug gaan naar hoe het in de toekomst zal zijn, dan krijgen we daar een vrij goed idee van als we naar de jeugd kijken. De jeugd die opgegroeid is met Internet, nooit heeft geweten dat er geen Internet is. Die jeugd komt al langzamerhand binnen in de professionelen omgevingen. Hoe gaan zij om met productiviteit en concentratie? Ik zie daar een verschuiving naar kortere tijden van concentreren en sneller reageren op alles wat hun aandacht trekt. Het FoMo syndroom is bij deze generatie veel sterker aanwezig dan bij eender welke generatie die hen voor ging. Uiteraard is dit een grove veralgemenisering in functie van dit artikel. Er zullen ook wel jongeren zijn die dit niet herkennen als hun eigen gedrag. Daarom spreek ik hier van algemene trends.
Wat gaat dat geven in de toekomst als de integratie van Internet in ons dagelijks leven zich verder zet? Als we Internet nodig hebben om een koffie te zetten of om iets uit de koelkast te nemen? Ik zie een aantal mogelijke voordelen. Koelkasten die synchroniseren met je menu van de week en automatisch een bestelling plaatsen bij je online supermarkt. De levering gebeurt dan door een drone die het signaal van je smartphone of auto volgt en zodoende kan leveren op het moment dat jij thuis komt. Vers en veilig geleverd aan je deur. Je verliest geen tijd meer met het winkelen, porties zijn aangepast aan je gezinssamenstelling en je eigen voorkeuren, dus minder verspilling van producten en minder verspilling van tijd bij het bereiden van de maaltijden.
Toekomstmuziek? Voorlopig wel. Ver kan het niet meer af zijn. Koelkasten die online zijn en hun voorraad kunnen bijhouden, het bestaat al. Drones die leveringen verzorgen, de testen zijn volop aan de gang. Integreer dit met het concept van voedingsboxen die worden geleverd op gekozen momenten, wat ook al bestaat, en je bent er al. Binnen 100 jaar zijn er dus misschien geen supermarkten meer. Zoveel verder is er waarschijnlijk wel een robot die het pakket kan ontvangen van de drone, de producten in de slimme koelkast kan plaatsen en het signaal van je telefoon kan ontvangen zodat het eten klaar staat tegen dat je thuis bent.
Aan de andere kant heb je dan natuurlijk de nadelen. We zijn binnen 100 jaar misschien wel continue verbonden met het Internet. Wearables zijn tegen dan heel erg ouderwets en we hebben allemaal ingebouwde verbindingen. Onze ogen hebben dan ingebouwde lenzen om continue updates te ontvangen. Hackers hebben dan hun handen vol met het kraken van de gegevens die jij bij je draagt. Want die chip in je pols dient dan om toegang te krijgen tot gebouwen, als toegang voor je computer, maar ook als betalingsmiddel, even swipen met je pols, betaald.
Hoe zie jij de toekomst?
Dit is natuurlijk puur fantasie, gebaseerd op dingen die vandaag al bestaan, of in ontwikkeling zijn. Het is nog niet mogelijk om te zeggen of dit scenario ooit waarheid zal worden. Misschien duurt dan nog maar 10 jaar en geen 100, wie zal het zeggen.
Het punt is vooral dat jij kan kiezen of jij het Internet en alle bijhorende gadgets gebruikt, of dat jij je laat gebruiken. Zolang jij bepaalt wanneer wat kan, en vooral wanneer je niet verbonden wil zijn, niet gestoord wil worden, komt het wel goed met onze concentratie en productiviteit. Wat de toekomst ook brengt, concentratie blijven we nodig hebben. Meer nog, volgens mij is dit één van de grote uitdagingen in de toekomst.
Hoe zie jij de rol van techniek, en het Internet, in de toekomst?
Hoe denk jij dat we in de toekomst gaan werken? Deel je mening!
[related_post themes="flat"]