Soms is de meest frustrerende periode deze waarin alles goed gaat. Er zijn geen grote problemen om op te lossen, geen branden te blussen. Tegelijkertijd zie je echter ook geen nieuwe opportuniteiten en je neemt geen risico’s meer. Alles is status quo.
Je hebt niet de nodige energie, en het lijkt alsof alles verder kabbelt. Dit is wat we noemen een plateau, geen hoogtes of laagtes. Je hebt een lijst van dingen die je nog wil doen, maar er is een of andere reden dat het er niet van komt. Het voelt aan alsof je door modder loopt, je raakt wel vooruit, maar het kost je moeite.
Wat is het dat je tegenhoudt? Dat ben jij zelf. Meer bepaald, zelf beperkende gedachten houden je tegen om van dat plateau te raken. Je kan hier iets aan doen door eens nauwkeurig naar die overtuigingen te kijken en ze te opnieuw te evalueren zodat je er weer mee verder kan. Je ziet dan weer mogelijkheden, in plaats van beperkingen.
6 Tips om voorbij je plateau te geraken
Met deze 6 tips krijg je meer inzicht en kan je voorbij dat plateau geraken:
- Vraag ‘hoe?’ – Als je merkt dat je van iets denkt dat je het niet kan omdat het te moeilijk is, omdat er vaardigheden voor nodig zijn die jij niet heb of omdat het niet in je agenda past, dan is het je innerlijke criticus die zegt dat je iets niet kan. Wanneer je nog eens denkt: ‘Ik kan dat niet want …?’, stel jezelf dan een andere vraag. Vraag ‘Hoe kan ik …?
- Verwacht niet dat het verleden zich zal herhalen – Als je gelooft dat iets niet zal werken, dan is dat vaak omdat je dit, of iets vergelijkbaar, in het verleden al een keer hebt geprobeerd. Dit soort aannames zijn vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Waarom zou iets dat als eens is gebeurt, nog een keer gebeuren?
Ook hier komt het er op aan het denkproces een andere richting te geven. In plaats van fouten uit het verleden te negeren, of er door beperkt te zijn, kan je er ook van leren. Leer er van om je volgende poging beter te laten verlopen. Zoek naar wat je dit maal anders kan doen, om tot een ander resultaat te komen. - Stel alles wat ‘moet’ in vraag – Heb je iets op je lijst waarvan je denkt dat je het moet doen, maar niet wil doen? Kijk eens of je dit echt wel moet doen. Zo zijn er mensen die beweren dat ze niet in het openbaar kunnen spreken. We zijn dan snel geneigd hen uit te leggen dat iedereen dit kan leren. Maar heeft iedereen dit wel nodig in zijn dagelijkse bezigheid? Moet iedereen leren spreken in het openbaar? Als het je carrière niet schaad op korte of lange termijn, dan moet het niet.
- Wees voorzichtig met aannames – Aannames zijn gevaarlijk omwille van een fenomeen dat we noemen bevestigingsneiging. Dit zorgt er voor dat mensen sneller informatie waarnemen die aansluit bij wat ze al geloven.
Je kan bijvoorbeeld niet verder met je zaak omdat je dan investeerders nodig hebt, en gelooft dat mensen vandaag niet meer investeren in een zaak. Als je het op die manier bekijkt zal je overal bewijs zien dat investeren niet meer kan, je zal overal bewijs zien dat bedrijven dit niet meer doen. Wat je zoekt is wat je vind.
Dat wil niet zeggen dat je perceptie over vooroordelen fout is. Het is nodig dat je obstakels tijdig ziet. Maar als je ze als onoverkoombaar ziet, dan zijn ze dat ook. Je kan strategieën uitwerken om verder te raken, om die obstakels te overwinnen. Je kan bijvoorbeeld naar een ander type investeerders gaan kijken, zo is crowd-funding ontstaan. - Niet interpreteren, maar informeren – Geloven dat je weet wat iemand denkt of voelt, of dat je weet waarom iemand iets deed, of niet deed, is een zeer gevaarlijke aanname. Wees voorzichtig met mensen te vragen wat ze denken of wat hen motiveert. Luister meer dan je zelf praat.
Stel dat je een voorstel stuur naar iemand waarvan je dacht dat hij al lang een vriend was. Maar je vriend laat niets van zich horen. Je begint te denken dat je toch niet zo’n goede vrienden bent, of dat je misschien te ver bent gegaan met het voorstel. Het is op dit moment verleidelijk om zowel het zakelijk voorstel als de vriendschap op te geven. Het is echter verstandiger een opvolging te doen en toch te proberen een antwoord te krijgen. Je hoort later misschien dat je vriend een noodgeval had in zijn familie …
Het is vooral belangrijk geen aannames te maken als het gaat over werknemers. Als je ziet dat iemand laat toekomt, of vroeg vertrekt, dan kan je er van uit gaan dat deze werknemer het bedrijf zal verlaten om zelfstandig te gaan werken en dat hij je klanten zal meenemen. Je wil dan met deze werknemer samenzitten en hem zeggen dat je dit niet kan accepteren, dat dit hij zijn uren moet presteren, dat zijn gedrag onaanvaardbaar is en moet veranderen. Maar als je eerst doorvraagt over de reden van zijn afwezigheid, dan kom j er mogelijk achter dat zijn moeder zwaar ziek is, en hij voor zijn moeder heeft gezorgd. - Je eigen keuzes – Vaak is de vraag niet of jij je dromen kan waarmaken, maar of je bereid en in staat bent om de nodige offers op te brengen om je dromen te bereiken. Een mooi voorbeeld hiervan is de boekhoudster die graag balletdanser wil worden. Ze is 20 kg te zwaar en moet afvallen, 10 uur per dag dansen en waarschijnlijk moet ze haar baan als boekhoudster stop zetten. De vraag is of dit mogelijk is in haar financiële situatie. Het is perfect te verantwoorden waarom ze deze keuze niet zou maken. Of, ze kan naar een andere manier zoeken om haar droom gedeeltelijk waar te maken en bijvoorbeeld een baan zoeken als boekhoudster bij een dansgezelschap. Bepaal zelf wat je bereid bent te doen om je dromen te laten uitkomen. Je kan ook kiezen om 1 droom niet waar te maken en 12 kleinere dromen wel te laten uitkomen.
Wat je ook doet, bepaal zelf wat je wil doen en laat dit niet afhangen van de omstandigheden. Soms wil ‘Ik kan het niet.’ Gewoon zeggen, ‘Ik kies er voor dit niet te doen’.
Om van je huidige plateau af te raken kan je deze 6 tips gebruiken. Het kan ook zijn dat je te maken hebt met verborgen angsten. Het is duidelijk dat op je plateau blijven niet bepaald motiverend is, er vanaf raken kan een uitdaging zijn. Welke stappen ga jij ondernemen om je plateau te verlaten en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen? Deel je mening hieronder en leer van elkaar.